Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 9 december

För 10 år sedan, 1968, slogs det svenska läkemedelsbolaget Astra ihop med det brittiska Zeneca. Bolagets säte skulle bli i London, men Astras forskning blev kvar i Södertälje. Läkemedelsbolaget blev i och med sammanslagningen det tredje största i världen.

För 20 år sedan, 1988, anföll Israel palestinska baser i södra Libanon i ett mycket omfattande angrepp. Israel fick stark kritik för sin attack av USA:s utrikesminister Georg Shultz.

För 20 år sedan, 1988, kunde det nya svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen göra sin första provflygning. Utvecklingsarbetet var dock starkt försenat och provflygningen skedde två år senare än beräknat. Den genomfördes vid Saabs anläggning i Linköping. Den andra provflygningen skedde två veckor senare och då passerade plan och pilot ljudhastigheten och flög i 1,2 mach.

För 40 år sedan, 1968, passerade de amerikanska jagarna Dyess och Turner Bosporen och stävade in i Svarta havet. De sovjetiska protesterna lät inte vänta på sig. Ledarna i Kreml ansåg att USA ägnade sig åt en militär provokation för att visa sin flottas styrka.

För 60 år sedan, 1948, kom Harry Martinsson ut med sin kritikerrosade roman Vägen till Klockrike som handlar om luffaren Bolle och hans väg genom Sverige. Samma dag gav Evert Taube ut sin vissamling Ballader i det blå där bland annat Fritiof och Carmencita finns med. Därmed befäste han sin ställning som en av Sveriges mest folkkära visdiktare.

För 70 år sedan, 1938, utsågs Lavrentij Berija till chef för hemliga polisen i Sovjetunionen. Som sådan och som Josef Stalins handgångne man såg han till att mängder av sovjetmedborgare, hög som låg, avrättades eller fördes bort till fångläger, ofta efter konstruerade skådeprocesser. Efter Stalins död 1953 sågs han, med sina kontakter inom hemliga polisen, som ett så stort hot mot den nytillträdda ledningen att han mer eller mindre omgående själv röjdes ur vägen och avrättades.

För 80 år sedan, 1928, utbröt gränsstrider mellan Bolivia och Paraguay i det svårtillgängliga gränsområdet El Chaco. Konflikten om gränsdragningen i området var gammal och bottnade i spekulationer om stora naturtillgångar i området som frammanades av bland andra stora oljebolag. Efter en dryg veckas strider gick de bägge länderna med på medling i konflikten. Konflikten var dock inte löst på många år och efter åratal av stridigheter utbröt 1932 ett långvarigt och blodigt krig som inte slutade förrän 1935.

För 80 år sedan, 1928, firade Stockholms stadsmission sitt 75-årsjubileum, med en högtidlig gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm. Organisationen är fortfarande verksam, särskilt inriktad mot hemlöshet och drogvård, men driver även folkhögskola och second hand-affärer.

//bilder:1

Bildtext: I dag för 20 år sedan kunde det nya svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen göra sin första provflygning.

Foto: Stefan Kalm

4