Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här händer med kroppen när livet upphör

/
  • Anders Eriksson är rättsläkare och professor i rättsmedicin. Efter tsunamin arbetade han i Thailand och 1999 var han i Kosovo på uppdrag av Krigsförbrytartribunalen. Han har stora kunskaper om vad som händer med kroppen när en människa dör.

När hjärtat slutar slå upphör kroppens celler att fungera, men i vissa organ pulserar livet vidare i några minuter. – Det kan uppfattas som om en död människas skägg eller naglar har växt, men det beror på att andra vävnader sjunker undan, säger Anders Eriksson, professor i rättsmedicin.

Annons
Varje år dör mellan 90 000 och 100 000 personer i Sverige. Att hjärtat slutar slå är ett kriterium för döden.
Men 1988 fick vi hjärndödsbegreppet. Personen sitter i hjärnan och är den död så är individen död, förklarar Anders Eriksson som arbetar som rättsläkare på universitetssjukhuset i Umeå.
Om hjärnans aktivitet har slagits ut undersöks dock bara i omkring 300 fall per år och det görs genom kärlröntgen och neurologiska undersökningar av vissa reflexer.
Efter att blodcirkulationen har upphört anpassas kroppens temperatur successivt till omgivningens, och efter någon halvtimme börjar musklerna bli stela.
Just temperaturen är avgörande för flera skeenden i kroppen och om den befinner sig i rumstemperatur startar förruttnelseprocessen efter något eller ett par dygn.
Då blir lederna mjuka igen. Just likstelheten och likfläckarna är viktiga när vi ska undersöka hur länge en människa har varit död. Likfläckar uppstår där blodet samlas. Ligger kroppen ner med ryggen mot golvet så sjunker blodet ner mot ryggen som mörknar eller blir fläckig. Den del av kroppen som ligger högst blir på motsvarande sätt väldigt blek, förklarar Anders Eriksson.
Om kroppen förvaras i rumstemperatur kan det uppstå lukt efter ett par dygn, medan förändringarna kan skjutas upp i veckor om kroppen förvaras i ett kylrum.
En död kropp som har blivit liggande utomhus under sommaren, eller har blivit liggande länge i en bostad, kan ha angripits av fluglarver, så kallade likmaskar.
Det som sker är att flugor lägger sina ägg i anslutning till kroppen och att de kläcks efter något dygn. Larverna är först någon millimeter långa men de växer fort i den miljön. Om kroppen blir kvar utomhus och det handlar om svensk sommarterräng så är kroppen skeletterad efter bara några veckor. Är kroppen däremot begravd i en kista tar processen flera år.
1999 arbetade Anders Eriksson i Kosovo på uppdrag av Krigsförbrytartribunalen.
Där undersökte vi kroppar som hade legat nergrävda insvepta i lakan i ett och ett halvt år. De var ganska välbevarade, säger han.
Vid ett tillfälle har han också flyttat kvarlevor efter en kvinna som hade legat begravd i en sarkofag i nära 130 år.
Den kroppen var inte balsamerad, ändå fanns det kvar intorkad hud och rester efter svepningen och tyget som täckte kistväggen, berättar han.
Ligger det något i påståendet att 21 gram lämnar kroppen när vi dör, och att det skulle kunna motsvara själens vikt?
Jag är naturvetare och tror inte på den där själsliga överbyggnaden. Min uppfattning är att individen försvinner när vi dör, men att det som blir kvar i jorden kan återkomma i form av annat liv.
Annons