Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det har inget med kvinnoförtryck att göra

Den 26 oktober publicerade ST en ledarartikel med rubriken "Moderat extremism". I artikeln påstås det att en riksdagsledamot vid namn Abdirizak Waberi inte vill skaka hand med kvinnor av religiösa skäl.

ST kommenterar detta med "Varken partiledare Reinfeldt eller partisekreterare Sofia Arkelsten har tagit avstånd från Waberi. Moderaterna, som anser sig företräda allmänintresset, borde inse att kvinnor också har del i det intresset."

Med dessa ord drar ST alltså automatiskt slutsatsen att Waberis val att inte skaka hand med kvinnor är ett tydligt tecken på kvinnoförtryck och en önskan om att utesluta kvinnor ur politiken.

Vilken slutsats hade dragits om det i stället varit en kvinna som sagt att hon inte vill ta män i handen? Sverige påstås vara öppet och tolerant mot alla människor men så fort ett beteende avviker från den svenska normen är "toleranta" mångfaldsförespråkare inte sena att ropa "extremist".

Jag har personligen ingen åsikt om Abdirizak Waberi men när en muslim väljer att inte skaka hand med någon av det motsatta könet är det av den enkla anledningen att undvika fysisk kontakt, det är inte mer än så. Det har ingenting med förtryck att göra. 

Magdalena Saad

Student i Mellanöstern- och Nordafrikakunskap

Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel