Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kontantlösa samhället – ett demokratiproblem

Nej till utvecklingstvång – ja till filosofisk utvecklingsgång. Rötter hellre än amoklöpande fötter. Låt oss lära oss att stå stadigt med den erfarenhet vi har. Låt oss när så skett uttrycka vad vi gräsrötter vill.

Det som nedan följer handlar om bankservice i Sverige och måhända snart obefintlig sådan. Detta i synnerhet på den så kallade landsbygden.

I vår lokala press här i Sverige kan vi ta del av denna utveckling. Vad detta innebär avspeglas i dramatiska tidningsrubriker.

Nå, det var till det kontantlösa bankkontoret, eller om det allt vanligare försvinnande obefintliga bankkontoret, undertecknad tänkte komma. Frågan synes ånyo högst aktuell i hela Sverige och måhända också i Finland. Det rapporteras snart sagt dagligen om nedläggning av lokala bankkontor.

Undertecknad var för några år sedan i kontakt med Finansinspektionen för att ta del av deras syn på det kontantlösa och bankkontorslösa samhället. Föga förvånande blev denna myndighets svar att man från deras sida ingenting kunde göra. Bankerna kan tydligen agera som de vill. Riksbanken tycktes ha en mera nyanserad syn på våra möjligheter att använda vår officiella valuta svenska mynt och sedlar i banker och andra inrättningar. Man sade sig noga följa utvecklingen av det kontantlösa samhälle som bankerna tycks sträva emot. Det tycks ännu i skrivande stund vara just det Riksbanken "gör", nämligen att följa utvecklingen. 

Nu har bankerna i årtionden fjärmat sig från det fysiska handhavandet av penningar. Bankkontor har lagts ner på löpande band och i bästa fall ersatts med bankomater. Bankerna tycks således också ha fjärmat sig från det personliga mötet med kunden och människan. Frågan är huruvida bankerna tänker avskaffa sig själva, när vi "kunder" nu sittande framför våra datorer förväntas sköta allt mer av bankens arbete. Det vill säga de kunder som har dator och kan göra detta.

En del av oss minns tiden när vi välsignades med checkhäfte. Ett säkert och tryggt betalmedel, påstods det. Checken lyser nu med sin frånvaro.

Den nya tidens "säkra" betalmedel tycks vara plastkort av olika slag. Många av oss har erfarenheter som lärt oss att dessa kort är allt annat än säkra.

Det kontantlösa samhället har gjort sin entré samtidigt som allt fler bankkontor försvinner. Det synes inte längre självklart att vi ska kunna använda kontanter i olika sammanhang. Kontanter i Sverige synes bland annat vara vår officiella svenska valuta bestående av svenska mynt och sedlar. Den utveckling vi nu ser leder oss till allvarliga frågor rörande vår demokrati.

Det är tid att stanna upp och ställa frågor rörande kontrollsamhället och personlig integritet.

Nej till utvecklingstvång – ja till filosofisk utvecklingsgång. Rötter hellre än amoklöpande fötter.

Ronny Larsson i Kvistalånga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel