Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det krävs mer resurser omgående – bristande stöd till offer för våld i nära relationer

Våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem som många politiska partier i Västernorrland säger sig arbeta för att motverka. Men vetenskapliga studier visar att en våldsutsatt persons möjlighet till hjälp är beroende av vem hen är, var i länet hen bor och vilken typ av våld hen utsätts för. Så ska det inte vara!

Mittuniversitetet har genomfört en studie där vuxna personer som utsatts för våld av sin partner intervjuats om hur de upplever att myndigheter som socialtjänst, polis och åklagarväsendet i Västernorrlands län hanterar arbetet. Studien visar att det i hög grad är handläggaren och dennes kompetens som avgör vilket stöd de utsatta får vilket indikerar att det finns en ojämn kunskapsnivå om våld i nära relationer bland myndighetspersoner i länet.

... det finns en ojämn kunskapsnivå om våld i nära relationer bland myndighetspersoner i länet.

Dessutom är möjligheten till hjälp väldigt olika i stora och små orter. I Sundsvall och Örnsköldsvik finns specialkompetens inom kommunen men i mindre orter saknas ofta sådana resurser. Personer boende på landsbygden har också svårt att få hjälp från polis vid akuta hot.

Tillgången till hjälp upplevs även olika beroende på vilken typ av våld som personen blivit utsatt för. De som blivit utsatta för psykiskt våld upplever i hög grad att hjälpen inte är till för dem, utan endast för dem som blir utsatta för fysiskt våld. En av kvinnorna, som vi kan kalla Tove, har varit i kontakt med många myndigheter och hon medverkade studien: ”Det är ju ingen som kan göra någonting. De står ju bara och tittar på. Den enda som kan göra någonting är socialtjänsten, och socialtjänsten har för lite kunskap, för lite makt och för lite resurser framför allt!”

Flera intervjupersoner berättar att de upplever att myndigheter ibland lägger krokben för dem i stället för att hjälpa dem gå.

Toves berättelse är inte unik. Flera intervjupersoner berättar att de upplever att myndigheter ibland lägger krokben för dem i stället för att hjälpa dem gå. Personer upplever sig också bli olika behandlade och bemötta, beroende på vilka de är. Exempelvis kan missbrukande kvinnor ha svårt att få hjälp med sjukvård och skyddat boende och män som blivit våldsutsatta vittnar om misstroende hos myndigheterna.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ett resultat av studien blir nu att Mittuniversitetet, på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrlands län, ger en helt ny utbildning i höst. Utbildningen vänder sig till anställda som arbetar med våld i nära relationer vid statliga myndigheter, kommuner och vid Region Västernorrland. Syftet är att öka kunskapen om våld i nära relationer bland myndighetspersonal.

Deltagarna ska också ta fram planer för hur arbetet kan utvecklas, bland annat i fråga om bemötande. Men utbildning av personal räcker inte. Om samhället på allvar vill motverka våld i nära relationer och stötta de som utsätts för våld krävs kunnig personal vid myndigheter som har tid att prioritera detta arbete. Det krävs mer resurser – och det är valår…

Vilken politiker tar parti för de utsatta i samhället?

Karin Jarnkvist,

lektor i sociologi vid Mittuniversitetet

  

Läs också:

[+] Vart fjärde fall av dödligt våld begås av offrets partner: "Det typiska motivet är svartsjuka"

MP: Sex ska vara frivilligt – nu även i lagens mening

Satsningar på polisen räcker inte för ett tryggare samhälle: Krävs en bättre alkoholpolitik om våldet ska minska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel