Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det lutar åt baracker inom äldreboendet

Det var en enig socialnämnd i Sundsvall som gav klartecken till förvaltningen att titta på en lösning med baracker och att hyra in äldreboendelokaler hos privata fastighetsägare.

Annons

Lena Österlund (S) yrkade först på att det skulle framgå i uppdraget att lösningar hos privata fastighetsägare skulle vara tidsbegränsad. Anders Enqvist (MP) yrkade avslag på socialdemokraternas krav och menade:

– Vi ska inte låsa oss för en tillfällig lösning, sade han och menade att om boendet blir bra så kan det finnas anledning att fortsätta hyra lokaler utan något tidsstopp.

Att hyra in sig hos privata fastighetsägare strider mot kommunens fastighetsstrategi att äga sina egna fastigheter. Men i det här fallet var alla politiska partier i nämnden överens. Lena Österlund ändrade sedan sitt yrkande till en protokollanteckning att det handlar om en tillfällig lösning.

Något beslut togs inte att kommunen ska hyra privat. Det är en fråga som kommer att diskuteras vid kommande sammanträde i maj. Kommunen kommer nu ställa frågan till privata fastighetsägare i Sundsvall som finns inom en radie på tio kilometer från centrum.

I dag har kommunen 35 korttidsplatser i Sundsvalls sjukhus som kommer att försvinna under 2015. Nämnden var här helt överens när det handlar om att lösa problemet med att se om det går att lösa med baracker.

– Jag var på Bredsands skola och såg hur fina barackerna var där och hur nöjd skolpersonalen var, säger Lena Österlund. Äldreboendena i kommunen ska byggas om för att ge 100 nya platser. Under den tiden måste vi kunna erbjuda ett annat boende när byggnationer pågår.

Ett förslag ska pressenteras vid nästa sammanträde då beslutet ska tas. Däremot står det i princip klart att kommunen kommer att tacka ja till landstingets erbjudande om ett nytt tillfälligt korttidsboende med tolv platser i gamla vårdcentralen vid psykiatrin.

På nämndsordförande Mats-Johan Adners (M) förslag får arbetsutskottet uppdrag att ta beslut om ett korttidsboende på sjukhuset.