Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det måste löna sig att arbeta

Annons

Slopa ob-tilläggen skrev Andreas Bergh, docent i nationalekonomi, i ett debattinlägg i Expressen förra veckan. Det är, enligt Bergh, inte samhällsekonomiskt motiverat att betala folk extra för att jobba kvällar och helger när det rimligen finns arbetskraft som inte tycker dessa arbetstider är obekväma. "Det fanns kanske en tid då det var svårt att få folk att jobba på söndagar eller skärtorsdagskvällar utan att erbjuda extra betalning. Så är det knappast längre. Förutom att färre bryr sig om de kristna helgerna, finns många studenter som studerar dagtid. Dessa kan rentav tänkas tycka att helg- och kvällsjobb är praktiskt snarare än obekvämt."

Bergh menade att om man slopade dessa onödiga fördyrningar av att ha en anställd i arbete på obekväma arbetstider, så skulle fler företag kunna ha folk anställda då – och fler skulle få jobb. Sämre betalda jobb, men jobb likväl. Det är "omodernt" att hävda att helgjobb är mer obekvämt än torsdagsjobb.

Sen brakade kritikstormen loss. Var Bergh tokig eller bara oförstående inför speciellt vårdpersonalens tunga och lågbetalda arbete, undrade kritikerna. Visste han inte att ob-tillägget redan i dag är en ynklig ersättning för att inte vara ledig samtidigt som resten av familjen och släkten, missa julaftnar och söndagsmiddagar?

Och därtill en extra ynklig ersättning för den kraftigt ökade risken för ohälsa. Vi kan stapla forskningsstudier på hög upp till taket som visar att skiftarbete – speciellt där nattjänstgöring ingår – innebär högre risker för sömnstörningar, hjärt- och kärlsjukdom, bröstcancer och mag- och tarmbesvär. Vi kan helt enkelt inte låtsas som att dygnets alla timmar lämpar sig lika bra som arbetstid. Kalla det omodernt om ni vill, men kroppen är inte modernare än så.

Livet utanför jobbet försämras också av att man jobbar tider de flesta andra är lediga. Kan man engagera sig i en förening, läsa kurser på högskolan och skjutsa ungarna till träningen - eller försöker man sova ikapp?

Det är ingen slump att pensionsåldern generellt är som lägst i branscher med skiftgång och mycket obekväm arbetstid. Det betyder sämre pension som inte ob-tillägget är i närheten av att kompensera. Har man råd att betala de extra kostnader som obekväma arbetstider medför utan tillägget? Utanför storstäderna går det inte att busspendla utan krävs ofta en bil att ta sig till och från jobbet kvällar, nätter och helger.

Ob-tillägget är nu inte ens i dag en självklarhet för alla som jobbar på udda arbetstider. Tillägget förutsätter kollektivavtal. Det är där det regleras, i en uppgörelse mellan arbetsgivare och fack. Jobbar du utan kollektivavtal kan lönen vara krona för krona densamma oavsett när du måste jobba. Att ob-tillägget är ett avtal mellan parterna betyder också att om man tar bort det där det finns måste det rimligen betyda att grundlönen höjs.

Det är ingen konsekvens av en ensidig godhet från arbetsgivarsidan utan tas ifrån löneutrymmet. Det är för att facket värderar insatsen av den som måste jobba när alla andra är lediga eller sover lite högre som det finns. Det stavas solidaritet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel