Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det öppna hjärtat har drabbats av flimmer

Att öppna sitt hjärta är en god egenskap i många sammanhang, inte minst när det gäller människor på flykt från krigens fasor.

Annons

Förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt myntade begreppet strax innan han avgick efter valnederlaget.

En sång av Stig Olin tonar fram inombords, "En gång jag seglar i hamn": Liten blir stor, drömmer och tror, kommer du snart till mig? Rosende kind kommer en vind för den mig hem till dig? Blågröna svall, tång och korall lurar inunder mig men ovanför stjärnorna, hör sången jag skrev till dig."

Reinfeldts efterträdare Anna Kindberg Batra har fått kalla fötter när hon menar att allt för många föredrar att söka asyl i Sverige och föreslår att gränsbommen mot Europa ska stängas tillsvidare. Det öppna moderathjärtat har drabbats av en form av hjärtflimmer i den nymoderata diagnostiken som kan ses som en signal till asylsökande, det finns ingen plats i härberget längre, inte ens en stallplats. Drömmen förblir en dröm.

Refrängen på Olins sång lyder: "En gång jag seglar i hamn en gång är du i min famn, en gång berättas min vän sagan om den som kommer igen. En gång i drömmarnas land vandrar vi två hand i hand, en gång min älskling kommer jag hem till dig."

Saga och dröm, är det vad som ska berättas en gång när svensk flyktingmottagning 2015 ska summeras? Varför inte ta lärdom från den hitintills största flyktingvågen från Europa till vårt land efter andra världskriget som i hög grad bidrog i till landets utveckling som vi idag skördar frukterna av? Det bidrog det öppna hjärtat med.

Du kanske undrar vad Stig Olins sångrader har med flyktingströmmen att göra? Ingen har väl undgått tv-bilderna när små, överfyllda gummiflottar försöker ta sig över Medelhavet. De flesta klarar den farofyllda resan bort från krig och förintelse, men ett stort antal människor får tyvärr betala med sina liv. Bilden på en liten pojke som flöt upp drunknad på stranden blev uppmärksammad över hela världen.

Blågröna svall, tång och korall lurar inunder mig.