Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det pågår en raffinerad folkomröstning om tiggeriet

Vi får ibland höra politiska utspel om förbud mot tiggeri från några av våra folkvalda. Det bemöts genast av andra folkvalda som är motståndare till ett sådant förbud. Detta är ett politiskt spel om något som inte bara är svårt att genomföra genom lagstiftning, utan dessutom fullständigt onödigt för politikerna att befatta sig med. Frågan om tiggarna ska vara ett normalt inslag i våra samhällen eller inte, avgör vi väljare själva. Vi har nämligen makten genom direktdemokrati och med hjälp av den effektivaste av marknadskrafterna, nämligen "konsumentmakten". Valurnorna i denna raffinerade folkomröstning är väl spridda över landet och utgörs av de pappmuggar som tiggarna har framför sig. Den demokratiska korrektheten kan dock ifrågasättas eftersom man liksom vid Jerring-pris-omröstningen och Melodifestivalen kan rösta obegränsat antal gånger. Effekten av "konsumentmakten" är dock odiskutabel.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Röstförfarandet är väldigt enkelt: Vill man mötas av tiggare utanför sin affär då man går och handlar, lägger man pengar i muggen.

Vill man inte mötas av tiggare utanför sin affär då man går och handlar, lägger man inga pengar i muggen.

Tolkning av valresultatet: Om det sitter tiggare utanför butikerna i Vällinge, Fränsta eller Birsta betyder det att tillräckligt många väljare där lägger i tillräckligt mycket pengar så att de bedömer det som lönsamt att sitta kvar.

Om det inte längre sitter tiggare utanför butikerna i Timrå, Söderhamn eller Ljusdal betyder det att inte tillräckligt många väljare där lägger i tillräckligt mycket pengar för att de ska bedöma det som lönsamt att sitta kvar.

Hur man löser problemen för utsatta folkgruppers lidande i andra länder, är en annan fråga.

Martin L.

Läs även:

Sundsvallspolitikerns lösning på tiggeriet: "Då kan de komma bort från misären"

Ett tiggeriförbud visar att vi bryr oss och kan hjälpa till på plats

Lina Norberg Juuso: Ska det vara förbjudet att be om hjälp?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel