Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska vara upp till Sundsvallsborna själva om de vill ta bilen

Den första augusti i år påbörjades det löpande arbetet med förändring av parkeringsavgifter i Sundsvall, förändringarna pågår till och med årsskiftet. Det är första gången på 20 år som parkeringsavgifterna i Sundsvall justeras.

Jag anser att det är önskvärt med en enklare och tydligare zonindelning för de nya parkeringsavgifterna. Jag anser också att det ska vara skäliga parkeringskostnader för boende i city – boende och cityhandel ska inte straffas av allt för höga parkeringskostnader på strategiska platser.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sundsvall växer och bilförsäljningen ökar stadigt. En av årets Skopundersökningar visar att vi fortsätter vurma bilen, analysen visar att 78 procent av Sveriges befolkning vill äga en egen bil. Extra intressant i undersökningen är att det av sympatisörer till Socialdemokraterna, är 85 procent som vill äga egen bil – för Moderaterna är det 83 procent. Detta samtidigt som det faktiskt är den (S)-ledda majoriteten i Sundsvalls kommun som avkräver oss andra att vi ska lämna bilen hemma.

Vi moderater fortsätter hävda att det är upp till Sundsvallsborna själva, att bestämma om vi ska ta bilen, om vi ska cykla, gå eller åka buss.

En övervägande majoritet av Sveriges kommuner planerar för minskad biltrafik, samtidigt som biltrafiken de facto ökar. Trafikverket hävdar att personbilsresorna måste minska med 20 procent för att klimatmålen ska nås (ny klimatlag från 1 januari 2018). Detta, menar Trafikverket ska uppnås främst med att ändra människors attityder och försöka påverka behovet av transporter (TRUM-rapport 2016:1). Det vi ser av människors attityder är fortfarande att vi köper bilar som aldrig förr.

Bilen är vårt viktigaste trafikslag i Norrland, vi kan dra vårt strå till klimatstacken med att välja energieffektivare fordon och drivmedel när vi köper nytt, men det är ett beslut som är upp till var och en, helt i enlighet med moderat ideologi om valfrihet.

Gunilla Molin (M)

Gruppledare stadsbyggnadsnämnden

Läs också:

Frihet har aldrig varit så lättillgängligt – fira din vän i garaget på Bilens dag

Parkeringar kostar – jag vill inte betala för din bekvämlighet

Parkeringsbot efter några få minuter – initiativrikt men omdömeslöst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel