Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

... det "smart verktyget"

Från bakmaskinen till aktivitetsarmbandet – så startar och slutar listan på "Årets julklapp" innan årets vinnare presenterades.
Tro vad tomten har hittat på i år? Vi vet – en robotdammsugare blev årets vinnare.

Årets julklapp presenteras årligen en månad före julafton av Handelns utredningsinstitut.

Vi har köpt bakmaskiner, mössor, spikmattor och det elektroniska husdjuret genom åren, listan är lång och nu är det den 28:e julklappen som presenteras. Innan har det spekulerats i att det kan bli de nya sedlarna, Apple Watch eller smarta träningskläder.

Enligt en Sifo-undersökning så trodde man att det skulle bli en donation till välgörenhet. Hela 47 procent av svenskarna var inne på det spåret.

Men inte många tippade att det skulle bli det "smarta verktyget" som kan underlätta i vardagen för många – robotdammsugaren tog den tyngsta valören.

Julhandeln väntas slå rekord. HUI Research, räknar med att svenskar kommer spendera mer pengar på julklappar än förra året. Den totala omsättningen förväntas bli 75 miljarder kronor – en ökning med fem procent jämfört med förra året.

Större delen av männen vill ha en fysisk gåva, medan många kvinnor gärna ger bort en donation till välgörenhet i julklapp.

För att en produkt ska kunna bli årets julklapp ska ett eller flera kriterier uppfyllas. Som att produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året. Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal alternativt representera den tid vi lever i.

Så robotdammsugaren uppfyller kravet för att bli Årets julklapp och handeln har säkert laddat upp i lagren.

Quiz: Testa dig själv och se vad du kommer ihåg av "Årets julklappar".