Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det som lyfter livet kan också vara farligt – ruggigt bra psykologisk ungdomsbok i Härnösandsmiljö

Något som "lyfter mig över mitt vanliga, får tillvaron att spraka". Något som vidgar oss, fyller oss, förändrar oss; visar att vi är något mer än vi förut trodde. Är det inte vad vi alla söker?

För Magda, förstaåring i gymnasiet, händer två omvälvande saker nästan samtidigt. Hon blir rekryterad till skoltidningsredaktionen av Jens, chefredaktör och föremålet för hennes hemliga förälskelse. Och hon blir på anonyma vägar erbjuden medlemskap i den anrika, tillika hemliga kvinnliga gymnasieföreningen KG. Den som alla vet existerar men inte vilka som är med och vad den gör.

Maria Frensborg, själv gymnasielärare, har rötter i Härnösand och inspireras inte minst av sin egen skoltid. Här är handlingen också förlagd till Härnösand och under den moderna ytan finns en rik doft av stadens gamla skoltraditioner; av en tid då kunskap och bildning på riktigt var meningen med att gå i läroverket, och då hemliga sällskap för utvalda hade en större förankring än i vår tid.

Det är originellt och djärvt, för något så gammaldags som en gymnasieförening med anor står knappast högst i kurs i dagens ungdomskultur. Och här flätar hon in den eviga tråden av självständighet kontra underkastelse. För föreningen handlar inte så mycket om teater, konst och litteratur som den påstår. Här ska utföras hemliga uppdrag med ett starkt moment av lydnad.

Fokus för boken är just hur Magda, fram till en viss punkt, spelar med. I nästan vartenda drag. Allt som någon förväntar sig av henne gör hon. Som alla unga vaktar hon ängsligt på sig själv, jämför sig ständigt med andra, och ingen detalj är för obetydlig för att berätta något om hennes ställning i det sociala spelet - eller i ögonen på den hon tycker om.

Men denna psykologiska spänningsbok är också ett skönlitterärt verk, med ett språk utöver det vanliga. Utan att bli högtravande eller ge avkall på humor och slagfärdighet låter författaren Magda beskriva känslorna i ord som är en sval dusch för ordslitna ögon; som är nya i sammanhanget utan att vara tillgjorda och sökta, och som har kraft att vidga även mig som läsare. Därmed behöver hon inte ta till storsläggan i upplösningen.

Att smaska till med något dramatiskt skulle tvärtom förta och förminska denna subtila historia. Det är på insidan av Magda som det uppenbaras: att hon inte vill vara en spratteldocka för varken kärleken eller gruppen.

"För det handlar inte längre om vilja, utan om att vara utvald". Det är naturligt att vara stolt över att höra till, att vara den som andra väljer. Men kanske ser man inte att man därmed gett bort makten över sig själv, och det som andra gör med den makten kanske inte är av godo. Denna svaghet i det mänskliga psyket, som kan ge oss så mycket men också få oss att utföra extrema ohyggligheter, har Maria Frensborg hittat ett ypperligt exempel på i en gammal gymnasieförening. Och skrivit en ruggigt bra ungdomsbok om.

Ungdomslitteratur

Maria Frensborg: Mina smala axlars längtan, Bonnier Carlsen

Läs mer om lokal kultur: Äntligen pengar som når utanför tullarna

Teater Västernorrlands Körsbärsträdgården: Ett vackert, abstrakt och splittrat konstverk