Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det står högst på landshövdingens önskelista: "En stor investering"

Järnvägsmiljarder som kan ingjuta framtidstro.
Samt lugnare tempo för egen del och lite skidåkning utför.
Landshövding Gunnar Holmgren hoppas både stort och smått av det nya året.

Annons

Gunnar Holmgren lämnade ståthållarjobbet hos kungen i april och tog över som landshövding i Västernorrlands län.

Efter nio månader summerar han:

– Jätteintressant och väldigt lärorikt. Många av våra rikspolitiker borde också röra sig norr om Dalälven oftare.

Själv tycks han ha lärt att järnvägen är nyckeln till framtiden. Han återkommer till saken flera gånger under vår intervju, som en av de stora utmaningarna för länet och något som toppar nyårsönskningarna i särklass.

– Mest önskar jag beslut om en stor järnvägsinvestering som ger sysselsättning och framtidstro, säger Gunnar Holmgren och nickar instämmande till att prislappen landar på 30 miljarder plus för dubbelspår och en Botniabana värd namnet.

– Särskilt tänker jag på sträckan Sundsvall-Härnösand och vilken tid den tar. Man kan köra tåg i dag i 320 kilometer i timmen. Men då måste rälsen vara spikrak.

– Och utvecklingen mellan Örnsköldsvik och Umeå visar hur bra integrationen kan bli med en fungerande järnväg.

Högt på hövdingens önskelista står också att slopa avgifterna för utländska studenter på vissa utbildningar. Det kan öppna nya vägar för Mittuniversitetet till bioteknik, miljöteknik och lärarutbildningar.

Till detta lägger han gärna snabbspår för nyanlända till jobb inom industrin och vård och omsorg, stället för att sitta och vänta och göra ingenting.

Gunnar Holmgren tar emot hemma i residenset vid Stora torget. Han fixar kaffe och bjuder oss att sitta ner i det privata köket två trappor upp. Den delen har inte många landshövdingar visat offentligt förr.

Vi tar en titt i kungarummet på samma plan och mitt emellan ligger ett vardagsrum som fått en Holmgrensk touch.

– Här har min mors gamla mattor kommit till heders igen, berättar han stolt.

På den kungliga sidan fick Ångermanland en egen hertig under året i form av prins Nicolas, son till prinsessen Madeleine och Chris O´Neill. Man undrar förstås om inte ståthållaren hade åtminstone ett litet finger med i spelet.

– Nej, det var kungens beslut helt av egen kraft. Förhoppningsvis kommer nu familjen och prinsen upp till hösten 2016 och inviger parken när den är klar, säger Gunnar Holmgren.

Parken är alltså den upptäckarpark i Skule som hertigen fick i dopgåva.

Landshövdingen och länsstyrelsen tappar i makt om landstinget i Västernorrland bildar region 2017 som regeringen har föreslagit.

Gunnar Holmgren är inte entydigt förtjust i den idén. Han kommenterar i försiktiga ordalag att han håller med Sollefteås kommunalråd att inte rusa fram för fort.

– Om jag fick välja personligen skulle jag vänta. Om det blir annan länsindelning är det bra att veta var vi tar vägen. Jag vill bevara kompetensen och att man bildar region under ordnade former.

Privat önskar han sig också ett 2016 i saktare mak.

– Jag har jobbat lite för mycket i år. Nu hoppas jag på ett lugnare tempo och lite mindre resor.

Fast först ska det gå utför. I nyårsplanerna ingår en resa till Åre.

– Jag är riktigt sugen på att åka utför just nu. Fast jag har svårt med de där carvingskidorna, avslöjar Gunnar Holmgren.

Så vi får se, om 2016 börjar utför – och omkull.