Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det svenska deckarundret

Var man än besöker en bokhandel i världen finns "scandinavian crime". Varför?
Samhällskritiken, miljön och kvinnoporträtten, menade Svenska Deckarakademien, som vid Svenska Deckarfestivalen också avslöjade de nominerade till årets deckarpris.

Deckare är en svensk exportprodukt i klass med Volvo och Ikea. Svenska Deckarakademien består av 25 författare, kritiker och forskare, och representanterna vid deckarfestivalen i Sundsvall hade förstås tankar om varför.

Bo Lundin ser en blandning av krackelerad oskuld och exotism.

– Bilden av Sverige i världen är det välordnade, hederliga och lite tråkiga. Sjövall-Wahlöö ville medvetet avslöja välfärdsstaten, och alla riktigt stora framgångar har varit just avslöjare, säger han.

Men alla skriver inte samhällskritiskt. Kerstin Bergman från Deckarakademien tror att starka kvinnor i huvudrollerna bidrar.

– Vi tycker kanske att de skildras rätt konservativt, men utomlands blir det radikalpolitiskt när de kombinerar karriär och familj, säger hon.

Det svenska landskapet, så rikt skildrat i de naturälskande svenskarnas litteratur, ger också en exotisk stämning: snö, skogar och röda stugor är specifikt svenskt och när böckerna översätts placeras ibland röda stugor på omslagen även om de inte finns i berättelserna.

Svenska Deckarakademien delar också ut Sveriges enda deckarpris, I fjol vann Åsa Larsson med boken "Till offer åt Molok", och hon tror att de äldre författarnas goda tradition gör att svenska författardebutanter gärna försöker sig på just deckare. Så lever genren vidare, liksom succén.

Priserna för bästa svenska, och bästa till svenska översatta, deckare består mest i äran. Åsa Larssons barn blev till exempel besvikna över att ingen "bokal" följde med, så Deckarakademien fick lov att inköpa och överlämna en plastpokal för att också de skulle känna sig stolta. Själv tyckte Åsa Larsson om bekräftelsen.

– Det är skört att vara författare. Man tvivlar, är rädd för recensioner och tror att det bara är mamma som tycker att man skriver bra. När man känner vankelmodet är det skönt att hålla i det där priset.

– Akademien ger deckargenren mer tyngd, för det skrivs bra litteratur i deckarform. Vi är inte bara bra på plot, säger Åsa Larsson.

Utomlands förundras man över att Sverige bara har ett deckarpris och ingen deckarfestival - förrän nu. Eftersom Sundsvall startat en passade akademien på att tillkännage de nominerade titlarna för årets pris. Pristagarna presenteras den 23 november.