Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det tycks löna sig att dra alla över en kam

Annons

Den positive bör notera, att opinionframgången för nyfascistiska SD verkar ha stannat upp i samband med att flyktingströmmen blev akut. Men 20 procent är förstås siffror som ändå förskräcker de 80 procent som tänker annorlunda.

När du läser detta vet du hur det gått för Marine Le Pens fascistiska parti i de franska regionalvalen. Att de går starkt framåt är i alla fall klart redan i skrivande stund. Notera att fransk domstol i ett par fall prövat om man får kalla Nationella Fronten fascistiskt. Det får man. Få bör förvånas, då partiet finns i samma härad av islamofobi och fascistiskt ursprung som våra Sverigedemokrater.

I USA händer samtidigt något oroväckande. I den republikanska primärvalskampanjen har fastighetsmiljardären Donald Trump trätt fram i tydlig ledning. 30 procent i genomsnitt och 35 procent i en färsk mätning i New York Times. En mätning från Fox News visar att han går fram i South Carolina efter det nu famösa uttalandet att muslimer inte ska få komma in i USA ens om de är amerikanska medborgare. Trump kör alltså hårt med det islamofobikort som visat sig så framgångsrikt i Frankrike och Sverige.

Han går därmed snäppet längre än SD som nu kräver att permanenta uppehållstillstånd ska kunna dras tillbaka för alla som inte längre har skyddsbehov, Sånt går redan att göra i vissa fall. Men att kollektivt dra alla i en grupp över en kam gör det förstås inte. Det är att döma människor till ständig ovisshet.

Men hur går det då för Trump när han i spåret av en terrorhandling i Kalifornien gör detta drastiska utspel? Omvärlden både förvånas och upprörs. I Storbritannien kommer parlamentet, efter en namninsamling, att avgöra om frågan om Trump ska kunna nekas inresetillstånd efter det uttalande som den konservative premiärministern David Cameron betecknar som "söndrande, improduktivt och helt enkelt fel".

Slagfärdigaste kommentaren kommer från Londons borgmästare, likaledes konservative Boris Johnson som svarar på Trumps felaktiga påstående att Londonpolisen inte vågar gå in i alla områden, med att säga: ”enda anledningen till att jag inte skulle besöka vissa delar av New York ar den påtagliga risken att möta Donald Trump”.

Vad säger då väljarna? Trump polariserar opinionen. Jag gissar att den republikanska partiledningen har rätt som tror att Trump som kandidat bara skulle gynna demokraternas kandidat. Men i de republikanska väljarleden går han alltså hem. Korkade eller bara kontroversiella uttalanden försämrar inte hans läge.

I Washington Post läser jag om en fokusgrupp med 29 personer som säger sig stödja Trump, 10 av dem gav honom nio eller tio poäng redan i starten. Det visar sig att man efter tre timmar av mestadels negativa frågor om Trump, bara ökar hans stöd. Exempel på negativ annonsering och twitterkampanjer med Trumps mest hårresande citat, gav lika lite resultat som det faktum att han kan gynna demokraterna, om han skulle ställa upp utan att backas av republikanerna. Misstron mot medier och politiskt etablissemang är monumentalt.

Så vad göra? Själv kallar jag SD för nyfascister nästan dagligen. Det gör jag därför att det är befogat och sant. Någon läsare kanske tänker sig för innan de röstar på SD. Troligare är att andra stärks i sitt motstånd mot SD. Ett alternativ som en del förespråkar är att låtsas som om SD är ett parti bland andra. Men det är ett farligt alternativ. De anständiga partierna måste hålla gränsen mot nyfascister och islamofober.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel