Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det undertryckta barnets röst

Lyda mamma. Ge rätt svar till journalister som frågade om mamma var så bra på att uppfostra barn som hon skrev. Och vara det levande exemplet på att hennes metoder var de riktiga.
För Felicia Feldt, dotter till uppfostringsoraklet Anna Wahlgren, ledde undertryckandet av sig själv till depression - och en bok. I går berättade hon om "Felicia försvann" vid Bokens Afton på Bokia.

När hon haft sex med sin pojkvän och var orolig fick hon en örfil i stället för tröst. Hon hade ju brutit mot mammas regel om 16 år som minimiålder för sex.

När hon var ledsen för att killen gjort slut, samtidigt som barnaskaran skulle visas upp vid mammas boklansering, fick hon hårda naglar i ansiktet och order om att vara glad.

I andras ögon var Anna Wahlgrens stora barnaskara en härlig, originell familj. Men allt handlade om att vara mamma till lags. Annars blev det utfrysning: syskonen fick order om att inte tala med den olydiga, och hon fick inte äta med de andra. I en familj som ständigt flyttar, där varken stad, kompisar, skola eller pappafigurer är långvariga, blir syskonskaran den enda tryggheten.

Mot mamma blev det hat; en hämnd uttryckt genom tystnad. "Jag ska lyda, men jag ska aldrig mer ge dig något äkta av mig själv", tänkte lilla Felicia.

Som vuxen fick Felicia Feldt en depression och tvingades reda ut sin uppväxt - och hur hon själv var som mamma. Hon fann att hon kopierat dåliga saker, och reparerar nu som bäst relationen till sina egna barn. Att skriva "Felicia försvann" tog fem år.

– Den är ingen hämnd. Men jag ville ge en nyans till mammas långa monolog om hur det ska vara, om hur barns väl och ve ska se ut, säger hon.

Hon vet att fler barn till 40-talister har liknande upplevelser. Kvinnorna frigjorde sig och var starka, men de blev också egocentriska.

– "Det är jag och mina behov, och ni får bara följa med". Antingen sätter man sig själv i första rummet eller barnen, och den generationen var bra på att sätta sig själv där.

Felicia Feldt har sedan länge brutit med sin mor. "Skulle din mamma förstå att hon har gjort dig skada"? frågar någon i publiken. Ingen förlåtelse är ju möjlig utan ånger och insikt.

– Nej, hon har inte den personligheten, säger Felicia Feldt.