Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var belysningsindustrin som släckte glödlampan

Det var Susanne Hammarström, chef för Diplomat PR, som påverkade EU genom sin lobbykampanj för belysningsindustrin att förbjuda glödlampan. Genom EU-beslutet skulle man nu tvinga folk att nyttja den dyra kvicksilverlampan/lysrörslampan och därmed gynna belysningsindustrin. Trots att lysrörslampan innehåller 2 - 5 milligram kvicksilver klassas den som bra miljöval.

 

Den 1 september 2011 förbjöds den klara 60 watts glödlampan. Tidigare har man förbjudit alla matta lampor samt 75 Watt glödlampan. Enligt propagandan skulle det spara enorma mängder energi. Nu kan man dock inte spara energi eftersom energin är konstant.

 

Skillnaden mellan en lågenergilampa och en glödlampa är att lågenergilampan avger energi som synligt ljus, UV-ljus och radiofrekvent strålning medan glödlampan endast avger synligt ljus och värme. Att glödlampan avger värme är alltså ingen energiförlust eftersom den tillför värme i huset. Däremot kommer varken UV-ljuset eller den radiofrekventa strålning som lågenergilampan avger till någon nytta alls, den energin försvinner i tomma intet. Dessutom är strålningen konstaterat hälsovådlig.

 

I en vetenskaplig studie gjord av stiftelsen IT`IS i Schweiz konstaterades att lågenergilampan avger det cancerogena UV-ljuset, samt så hög radiofrekvent strålning att det finns risk för nervskador på sikt. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) rekommenderar därför att man inte skall befinna sig närmre än 30 cm från lampan.

 

Lysrörslampa som EU nu påtvingar folk att nyttja, genom sitt beslut och som gynnar belysningsindustrin, är alltså hälsovådlig för allmänheten. Dessutom om lampan går sönder då den är varm avgår det miljöfarliga kvicksilvret som ånga, vilket hjärnan har mycket hög affinitet för.

 

Inte nog med detta, myndigheterna döljer för oss konsumenter att den sparade energin (som de uttrycker det) enbart är beräknad utifrån lampans arbetstemperatur. Övriga viktiga strömslukande och andra faktorer ingår inte i beräkningen som:

 

1. Att den är olämplig att tända och släcka ofta, drar mer ström

2. Att ha som ytterbelysning på vintern, kommer aldrig upp i arbetstemperatur, drar mer ström

3. Tål inte för hög värme då det skadar elektroniken

4. Kostar tio gånger mer i elförbrukning att tillverka än en glödlampa (lågenergilampan 1,4 kWh och glödlampan 0,15 kWh).

5. Lågenergilampan kostar mer i elförbrukning att ta hand om som sopa

6. Lyser sämre, vilket gör att det behövs fler tända lampor

7. Innehåller dyr elektronik

8. Håller inte alls så länge som belysningsindustrin påstår, vilket betyder att fler miljöfarliga lampor måste tillverkas och hanteras, vilket betyder att mer kvicksilver kommer att spridas i miljön.

10. Tillverkningsindustrins personal blir arbetsskadad av kvicksilvret.

Ovanstående kunskap om lysrörslampan borde leda till omedelbart förbud att tillverka och sälja lampan.

 

Och om elsparandet skall vara trovärdigt för oss konsumenter borde standby-funktionerna förbjudas, samt förbud att nyttja trådlösa nätverk som drar enorma mängder el vid tillverkningen av mikrovågor.

I världen finns över 1,4 miljoner radiomaster och drygt 5 miljarder mobiltelefoner. Varje månad skickas över 600 terabyte trådlös data via dessa enheter. På varje radiomast sitter åtskilliga sändare. Ett gigantiskt elslukande system och glöm inte att mobiltelefonerna skall laddas med el.

 

Var det inte bästa miljövänliga teknik som skulle utvecklas enligt miljöbalken? Varför river man då den extremt strömsnåla och säkra kopparledningen som kommunikationsnät? Varför behåller man då inte den mer miljövänliga glödlampan?

 

Svaret är, det gynnar inte teknikindustrin.

 

Solveig Silverin

miljöingenjör, före detta handläggare på länsstyrelsen i Kalmar, miljöenheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel