Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var ett tufft beslut”

/
  • Publikfavoriten Martin Sonnenberg återvände aldrig till Timrå IK den här säsongen. Nu har han bestämt sig för att sluta med ishockeyn. ”Det var ett tufft beslut”, säger han i en intervju med Dagbladet.

Spekulationerna pågick tills transferfönstret stängde, men publikfavoriten kom aldrig.
Istället la Martin Sonnenberg skridskorna på hyllan och avslutade karriären.
– Det var ett tufft beslut, säger kanadensaren.

Annons

Tidigare i veckan kunde Dagbladet berätta att Pär Styf slutar med ishockeyn och nu väljer ännu en Timråprofil att tacka för sig.

På knappa två säsonger i Timråtröjan hann Martin Sonnenberg sätta ett stort avtryck i klubben.

I fjol satte han sånär målrekord och många hoppades att han skulle återvända den här säsongen.

Så blev det aldrig och nu berättar Sonnenberg själv varför.

– Största anledningen var min familj och mitt knä, jag har fortfarande smärtor. De tog Jamie Lundmark och jag hoppas det gick bra för honom. Jag ska inte säga att han kan ge Timrå mer än vad jag skulle ha kunnat, men jag vet inte hur mitt knä skulle ha reagerat. Om jag skulle ha kommit och kunnat spela fyra matcher och sedan varit skadad hade jag förstört för klubben, säger han.

Enligt kanadensaren var han helt överens med Timrå om ett kontrakt:

– Det var aldrig om pengar, klubben erbjöd mig det jag behövde för att komma och jag var riktigt nära att säga ja. Men jag vaknade när jag skulle ta mitt beslut och kände att jag inte kunde ge Timrå det de förtjänar, säger han.

– Jag gick ingen annanstans utan jag slutade, och det var ett tufft beslut.

Istället arbetar nu Martin Sonnenberg på det familjeägda byggföretaget i Kanada och någon ishockey på elitnivå räknar han inte med i framtiden.

”I miss it like crazy”

– Det tvivlar jag på, jag tror inte det. Kanske om Timrå ringer och frågar om jag kan komma ett kort tag, säger han och fortsätter:

– Knäet är bättre och jag närmar mig den punkt där jag tror att jag kan spela igen, men nu har det gått ett helt år utan hockey. Jag har slutat, men man ska aldrig säga aldrig.

• Hur känns det att inte spela?

– Svårt. Ibland kollar jag på videon som de satte ihop när jag jagade målrekordet i Timrå förra säsongen. Det är svårt att se för jag hade så roligt förra året, jag saknar det verkligen. Varje gång jag kommer till kontoret på morgonen så vill jag att min bror ska ropa mitt namn precis som fansen i Timrå gjorde när jag åkte in på isen, men av någon anledning är det ingen som vill det, skrattar Sonnenberg.

– I miss it like crazy. Det har varit en stor del av mitt liv hela mitt liv.

• Vad minns du från tiden i Timrå?

– Publiken, stämningen och allt det. Det var väldigt kul. Förra året var speciellt när vi vann sista matchen och tog oss vidare.

Fjolårssäsongen har satt ett stort avtryck hos Sonnenberg.

Får biljetter av Pääjärvi

– Tiden i Timrå var förmodligen den mest njutbara tiden för mig som ishockeyspelare. Att spela med Corso, Hynning, Timo, Magnus, Björn och de killarna. Det är klart att ingenting går före det jag gjorde i NHL och resan i Stanley Cup, men spelmässigt är det nog min bästa säsong och jag tänker ofta på det. Just nu önskar jag verkligen att jag spelade, säger forwarden.

Och det var alltså nära. En bidragande orsak var påtryckningarna från Timrås supportrar som försökte få honom att återvända.

– Fansens e-mail i somras när de ville att jag skulle komma tillbaka är någonting jag aldrig kommer att glömma, säger Sonnenberg, som flera gånger under intervjun poängterar hur bra han trivdes i Timrå.

– Organisationen var en av de bästa jag varit med om och det underlättade väldigt mycket för mig att vara borta från min familj. ”Linkan” var fantastisk att arbeta med, säger kanadensaren.

Martin Sonnenberg följde Timrå över internet den här säsongen och håller bland annat kontakten med sin gamle lagkamrat Magnus Pääjärvi som han brukar få NHL-biljetter av och se på plats i Edmonton.

För tillfället är det så nära elitishockeyn han kommer och förmodligen kommer att komma.

– Jag vill passa på att säga ett stort tack från mig, säger han.

Annons