Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det verkar som att fattigstugorna kommer behövas på nytt: "Den trygga välfärden tycks helt ha krackelerat"

Vi har ett valår i år i Sverige, och vi är många nu som börjar fundera på om det är dags att återinföra fattigstugorna. Samt tror att dagens visdomsord är "sko dig själv och sparka på andra". För jag har nu mött och hört talas om så många sorgliga människoöden att det inte längre går att tro att vi har ett humanistiskt samhälle där vi bryr oss om de svaga.

Den trygga välfärden tycks helt ha krackelerat. Inte nog med att du kan ha oturen och bli långtidssjukskriven, du kan dessutom helt plötsligt bli nekad din sjukskrivning och få veta att du klara att jobba med ett enklare jobb. Jaha, hur kan någon på Försäkringskassan veta vad en individ klarar av då de aldrig mött dem? Och vad är enklare jobb? För vad jag vet är enkelt eller svårt väldigt individuellt.

Okej. Så då går du lydigt till arbetsförmedlingen, allt för att inte förlora din sjukpenningnivå. Den som Försäkringskassan förnekat dig trots dina hälsomässiga besvär. Där bemöts du trevligt samtidigt som handläggarna inte ser någon möjlighet att hjälpa dig. Så hur gör man då? Alla jag samtalat med berättar att de vill inget heller än att orka jobba och ha en inkomst. De som inte har privata kontakter som kan komma som räddande änglar och hjälpa till att få livets nödtorft, tvingas tillslut gå till Soc. Och hör och häpna, då får de höra att om de har en bil, båt eller annan kapitalvara så ska de sälja det först innan de kan få ekonomiskt stöd. Ja, till och med boendet, men vart ska man då ta vägen? För det finns ju inga fattigstugor.

Varken chefer eller HR-personer tycks veta sina skyldigheter som arbetsgivare, men de kan sparka på dem som redan ligger ner, för det finns ju ingen straffsats kopplad till vår fina arbetsmiljölag.

Det kan vara så att du lyckats ta dig tillbaka till ditt tidigare arbete på deltid. Det fungerar, du klarar ditt, men inte på heltid längre. Då kan du av din arbetsgivare, privat eller offentlig, i stället för att få en rehabiliteringsplan eller gå ner till en deltidstjänst, bli avskedad. Varken chefer eller HR-personer tycks veta sina skyldigheter som arbetsgivare, men de kan sparka på dem som redan ligger ner, för det finns ju ingen straffsats kopplad till vår fina arbetsmiljölag. Var finns tjänstemannaansvaret? Ja, vissa som blivit äldre kan tvingas att söka pension av arbetsgivaren fast de har flera år kvar till 65-årsdagen. Varvid vi alltså får flera fattigpensionärer.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I ovanstående situationer tycks man tyvärr möta många människor som talar om för en hur man mår och vad man mår bäst av, utan att de känner en. De tycks inte heller lyssna på vad man säger eller svarar på deras omtänksamma frågor. Frågor som de tycks ställa utan att mena, bara för att det ska verka omtänksamt.

Så till er alla, men främst till politiker på alla nivåer. Vad har ni för idéer för att inte så många ska falla mellan stolarna hos eller mellan olika myndigheter? Och få ännu mer blånader än av alla de olika sparkarna de får på respektive ställe. Och när ska det införas straffsatser till arbetsmiljölagen?

Öm och trött

Läs också:

Tänk om vi sjuka och nedtystade fick hålla tal i Almedalen

► [+] Åsa i Sundsvall leder massprotest mot Försäkringskassan: "Jag har släppt lös vildhundarna"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel