Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vill akademikerna se hos en bra arbetsgivare

Konkurrensen om akademiker ökar i många branscher.
– Men många arbetsgivare vet inte vad nyutbildade akademiker anser är viktigt, säger kompetensstrategen Svante Randlert.

Han jobbar på bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work.

I Sundsvall har man just flyttat till större lokaler, eftersom personalstyrkan vuxit till 14 personer och man fortsätter att anställa.

– Vi har funnits här i tre år och förmedlat 800 jobb under den tiden. Vi riktar främst in oss på IT-sektorn, tekniker och ekonomer, säger regionchefen Madeleine Jonsson.

Svante Randlert berättar stolt att bolaget rekryterade 99 personer under augusti och att 80 av dem kom via rekommendationer från anställa, eller kunder.

– En undersökning visade att vi är en av arbetsgivarna med de flest engagerade medarbetare bland 400 000 arbetsgivare i Norden. Och det är oerhört viktigt, för då blir de bra ambassadörer.

Academic Work har med hjälp av Sifo undersökt vad som ger en arbetsgivare bra anseende. 6 441 akademiker i början av karriären har svarat.

– Det saknas 60 000 ingenjörer redan i dag. Så det gäller att vara attraktiv. Inte minst för mindre företag.

Resultatet visar att lön, kompetens och öppenhet är viktiga. Men inte viktigast.

– Nej, det är relationerna, den mellan dig och arbetskamraterna och mellan dig och chefen. Själv tycker jag att det rimmar bra med kvinnliga egenskaper och hoppas få se fler kvinnliga chefer, säger Randlert.

Bra chef/ledarskap är den enskilt viktigaste faktorn visar resultatet, med trevliga arbetskamrater som god tvåa. I Västernorrland rankas dessa två faktorer ännu högre, men i omvänd ordning.

Men många äldre arbetsgivare har inte insett att ribban höjts, menar Randlert, och förstår inte 80- och 90-talisterna.

– Det som förr var tillval på nya bilar är standard i dag, säger han som liknelse.

Han konstaterar också att de största kommunerna inte har så mycket sämre anseende än stora privata arbetsgivare.

– Men de är dåliga på att berätta hur bra de är.

Vilken är då Sveriges mest attraktiva arbetsgivare, enligt undersökningen?

Jo, Google som akademikerna anser har det bästa ryktet och där flest vill jobba. Ikea ligger tvåa.