Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vore en katastrof av flera skäl

Annons

Replik på "Riktigt jobb och en riktig lön", ST.nu 10 mars.

Företrädare för Centerpartiet föreslår en sänkning av lägstalönerna för att få in fler nyanlända i jobb. Det vore en katastrof av flera skäl.

En frysning eller sänkning av lönerna inom till exempel detaljhandeln skulle snabbt leda till lägre löner i hela branschen. Det skulle ske eftersom det är så hög personalomsättning och de flesta nyanställda hamnar på lägstalön. Till det ska man lägga att deltidsarbete är väldigt vanligt i detaljhandeln, vilket gör att många inte kommer upp i en heltidslön.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det finns heller inget stöd, vare sig i forskningen eller i internationell statistik, för att lägre lägstalöner ger fler jobb. Arbetsgivarna anställer inte för att det är billigt. De anställer för att de har behov av arbetskraft. Den enda effekten av sänkta lägstalöner är att människor blir fattigare.

I och med sitt utspel lägger sig Centern också i något som ska skötas av parterna på arbetsmarknaden och inte av politikerna. Den svenska modellen behöver utvecklas, inte nedmonteras.

Anders Rydahl (S) Timrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel