Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detaljplanen som ska ta Sundsvallskillen till OS

Han har lämnat Sverige för Österrike och en satsning med tränaren Dirk Lange.
En satsning som innehåller sparring i världsklass och ett mycket detaljerat schema för både träning och kost.
– Allt är väldigt professionellt, säger Johannes Skagius inför SM.

I somras stod det klart att landslagssimmaren Johannes Skagius skulle lämna Sundsvall och flytta till Österrike.

Läs mer: Landslagssimmaren flyttar från Sundsvall

Där tränar han nu under Dirk Lange i stallet som kallas för DLP-project. SM i Helsingborg i dagarna blir Skagius första framträdande i Sverige sedan flytten.

– Framför allt så är det mycket sparring för mig nu, simmarna jag tränar med håller väldigt hög nivå. Man får hela tiden bekräftelse på hur man ligger till, berättar han.

– Sedan är det mer fokus på kvalitet. I Sverige är det oftast mer uthållighet under hela säsongen, här körde vi tre veckors uthållighet sedan kvalitet. Om jag inte orkar hålla tekniken under passen så bryter vi, vilar och kör sedan igen. Jag ska alltid hålla tekniken och en viss hastighet.

Någon mjukstart på äventyret i Österrike var det inte tal om.

– Vi började med 18 pass på fem dagar, och körde så i två veckor. Det var löpning, gym och simning på förmiddagen, och sedan samma sak igen på kvällen. Det är garanterat de tuffaste två första veckorna på en säsong som jag varit med om, säger Skagius.

Satsningen som han nu gör är planerad in i minsta detalj. Han följer ett detaljerat schema för både träning och kost.

– Det är första gången jag är riktigt medveten om maten och jag har kontakt med en dietist från RF. Jag har ett veckoschema med hur många gram kolhydrater och proteiner jag ska äta varje dag, berättar han och fortsätter:

– Dirk skickar träningspassen en vecka innan så jag kan planera både träning och kost efter det. Det är väldigt detaljerat.

SM blir ett kvitto på vilka resultat träningen har gett. Målsättningen är att nå kvalgränserna på 50 och 100 meter bröstsim inför EM.

– Under träningssäsongen har det gått ganska dåligt, men jag har varit väldigt trött. Jag har aldrig känt på den här intensiteten tidigare och känt mig väldigt tung. Däremot är jag starkare än någonsin och har presterat snabbare och snabbare tider. Förhoppningsvis slår jag personliga rekord, det är alltid målet, säger Johannes Skagius som kliver ned i bassängen på torsdagen.