Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DHR: Fel med aktiv dödshjälp

Smärtlindring i livets slutskede är positivt tycker Maria Backlund, ordförande för DHR, De handikappades riksförbund, i Sundsvall och Timrå.
Men hon motsätter sig aktiv dödshjälp.

Jag är helt emot all aktiv dödshjälp, livet ska få fortlöpa till dess det tar slut, undantaget skulle möjligtvis vara under livets allra sista timmar, säger Maria Backlund.

Ställningstagandet har ingen religiös grund utan baseras på att hon bejakar hoppet om ett fortsatt liv. Hon ser även en risk för att någon som är tillfälligt deprimerad kräver att få läkemedel för att ta sitt liv.

Det kanske inte är tänkt så nu, men ingen vet hur det blir efter ett tag. Om man blir svårt sjuk kanske man ändrar uppfattning helt, men det är så svårt att tänka sig in i. Smärtlindring, och att göra livet så glatt som möjligt så länge som möjligt, tror jag är bäst.

Att läkare kan besluta att inte inleda livsuppehållande åtgärder tycker hon är rätt, liksom att läkare får avbryta livsuppehållande behandling.

Maria Backlund har en cp-skada och sitter i rullstol, men hon är en aktiv kvinna som arbetar på kommunen förutom att hon är engagerad i DHR.

Hon har förståelse för att det kan finnas önskemål om dödshjälp i extrema situationer när det inte finns någon återvändo, men risken för att det ska missbrukas gör att hon ändå helt avvisar idén. Och hon befarar att varje gång som frågan aktualiseras kommer man ett steg närmare att införa aktiv dödshjälp.

Så att frågan kommer upp på dagordningen är inget hon välkomnar.

Det finns alltid folk som funderar och måste få ventilera sina tankar. Men bara tanken är hemsk, och det driver på något som är hemskt. Jag tycker att man så mycket som möjligt ska hjälpa till åt andra hållet.