Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diabetesläkare tar tillbaka uppsägning

Diabetesläkare Annika Dahlqvist sade upp sig från Njurunda vårdcentral. Det var efter en schism med styrelsen för Njurunda vårdcentral. Den uppsägningen har hon nu tagit tillbaka.

Annons
Annika Dahlqvist har arbetat på vårdcentralen sedan 1991. Först som distriktsläkare och från år 2000 har hon skött äldrevården i Njurunda.
Njurunda vårdcentral är en privat verksamhet som måste förnya sitt kontrakt hos landstinget. 2003 privatiserades vårdcentralen i form av entreprenad under landstinget. I kontraktet står att vi ska driva vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Annika Dahlqvist.
Styrelsen för vårdcentralen består av tre läkare och två sköterskor. Annika Dahlqvist har fått en del e-brev som tydligt visar att vårdpersonal i princip är förbjuden att ge andra kostråd än etablissemanget påbjuder.
Det är kostprofessorerna och dietisterna som bestämmer vilka kostråd som ska ges. Vi läkare är alltså slagna i bojor, säger Annika Dahlqvist.
Egentligen tycker Annika att Sveriges alla läkare borde trotsa de påbjudna kostråden, och i stället ge kolhydratlåga råd, åtminstone till dem som blivit överviktiga eller sjuka av de gällande kostråden.
Njurunda vårdteams styrelse har nu tagit avstånd från mina kostråd på sin hemsida. Jag får fortsätta som äldrevårdsläkare, men inte meddela kolhydratlåga kostråd inom vårdcentralens väggar, säger Annika Dahlström.
I ett och ett halvt års tid har vårdcentralen rekommenderat sina diabetiker att äta lågkolhydratkost med hög fetthalt och man har sett att samtliga som följt de rekommendationerna har blivit friskare och fått bättre blodsocker, trots färre mediciner.
Entreprenadens styrelse är nu rädda för att vi inte ska få förnyat kontrakt på vårdcentralen om vi inte följer eminensernas order, och vill därför tiga med våra erfarenheter avseende diabetikernas hälsa, säger Annika Dahlqvist.
Människan har cirka åtta miljoner år av utveckling som egen gren i evolutionen som kallas för Homo. Då det finns en del grenar inom kosthållning som använder historiska argument är kanske en liten översikt på hur vi utvecklats lämplig.
Det lilla fettet vi ska äta, enligt experterna, ska till största delen bestå av margarin och matoljor. De är alla kemiskt tekniskt processade vegetabiliska fetter. Det finns aldrig visat att dessa processade fetter är till fördel för hälsan, tvärtom. Ändå går fabrikanterna ut med reklam att deras produkt är bra för hjärtat, säger Annika Dahlqvist som arbetar halvtid på vårdcentralen med äldrevård och sköter kostråd i hemmet.
Kolhydraterna höjer allesammans blodsockret, stärkelsen likväl som sockret. Högt blodsocker frisätter mera insulin. Högt blodsocker och högt blodinsulin är inflammationsframkallande för kroppen, även för kärlväggarna. Inflammationen ger kärlförkalkning, vilket orsakar hjärtinfarkt och stroke.
Högt blodsocker ger insulinresistens vilket ger typ 2-diabetes. Diabetikerna får av kärlförkalkningen försämrad cirkulation i ben, hjärna, hjärta, njurar och ögon vilket orsakar de kända diabetesskadorna där, säger Annika Dahlqvist.