Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabetiker fick inte åka med ambulans

"Du är inte tillräckligt sjuk", sa ambulanspersonalen.
I stället fick Carolin Lindquist, diabetiker, ordna egen transport till vårdcentralen.
Hon hamnade sedan på intensiven med livshotande diagnos.

Annons

Carolin Lindquist, 19, från Bräcke i Jämtland hade åkt till Sundsvall för Gatufesten onsdagen den 3 juli. Hon har diabetes typ 1 och behöver insulin flera gånger per dag.

– Redan på tåget mot Sundsvall kände jag att det var tungt att andas, säger hon.

Hon befanns sig på en fest när tillståndet förvärrades och Carolin hade på tåget förbrukat den enda insulinsprutan hon hade med sig. När andningssvårigheterna eskalerade tillkallade hon ambulans.

– När de kom till platsen såg de att jag hyperventilerade och tyckte att jag skulle lugna ner mig eftersom jag andades tungt, säger hon.

På plats kontrollerar ambulanssjukvårdarna Carolins alla vitala parametrar och konstaterar att hennes blodsocker är för högt.

Enligt uppgifter från journalen som mamman tagit del av, kontaktades Hälsocentralen i centrum för att hjälpa Carolin med en insulinpenna. Men hon fick inte åka med ambulansen, berättar Carolin Lindquist.

– Det var bara att ta en insulinspruta och sedan fortsätta festa sa de, men jag fick ändå inte åka med till hälsocentralen eftersom jag inte var tillräckligt sjuk, säger Carolin Lindquist.

I stället fick hon betala någon på festen för att köra henne till hälsocentralen. Där görs ytterligare kontroller och läkarna konstaterar att Carolin Lindquist drabbats av syraförgiftning. Hon läggs in på intensivvårdsavdelningen på Sundsvalls sjukhus med diagnosen Ketoacidos och blir kvarliggande i två nätter.

– Hade jag gått ut på stan hade jag troligtvis dött, säger Carolin Lindquist.

Hennes mamma Ingela Lindquist har lämnat in en missnöjesrapport till Länssjukhuset i Sundsvall.

– Jag tycker att ambulansen måste ta på allvar när en diabetiker söker hjälp, jag törs inte tänka på vad som hände hänt om hon inte åkt till sjukhuset i alla fall, säger hon.

I Sundsvall finns totalt fem ambulansbilar tillgängliga, varav tre på kvällar och helger. I genomsnitt görs 25 till 30 utryckningar per dygn.

Sundsvalls Tidning har varit i kontakt med ansvarig på ambulanssjukvården i Sundsvall.

– Det ingår inte i våra arbetsuppgifter att lämna sådana uppgifter om enskilda händelser till media, säger Lars Norberg, verksamhetschef på ambulansmottagningen.

Enligt Ingela Lindquist ska händelsen utredas vidare av länssjukhusets ambulansverksamhet.

Annons