Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dibba skrattar hela vägen

/
  • Pa Dibba börjar känna sig hemma i Sundsvall som han tycker liknar Brandbergen. Han har flyttat in i en egen lägenhet sedan en vecka tillbaka och har i dagarna fått upp sina saker från Stockholm. När det inte är träningar kopplar han gärna av med att spela FIFA på Playstation, här med barndomskompisen Isam Elhadrass.
  • I rampljuset. Pa Dibba har sprintat in i GIF Sundsvall startelva efter flytten från division III-laget Brandbergens IF i somras.

Han tackar förre GIF-backen Johan Andersson för chansen.

Själv är alltid glade Pa Dibba nära att sprinta från division III till allsvenskt spel på bara ett par månader efter flytten till GIF Sundsvall.

– Det är en skitskön känsla, säger 23-åringen från Gambia.

Annons

Det pratas om Åshöjden-liknande vandringar för klubbar.

Men frågan är om inte Pa Dibbas resa sedan i juli/augusti snart kan klassas som något liknande.

På bara ett par månader kan den snabbe forwarden/yttern ta steget från division III till Superettan och vidare till Allsvenskan om GIF Sundsvall (och Dibba själv) bara gör sitt under de sista tre omgångarna av Superettan med start mot Falkenberg i kväll.

Dibba själv har snabbt hittat rätt i sin nya omgivning. För en vecka sedan flyttade han in i sin lägenhet. En plats för återhämtning mellan träningar och matcher. För i GIF har han sprintat in i startelvan på slutet.

– Det är en skitskön känsla, säger 23-åringen och fyrar av ett leende samtidigt som han försöker klä sina känslor i ord.

– Jag är lite ovan vid det här (intervjuer). Jag är bara glad att allt rullar på framåt och det känns som att inget kan stoppa framgången.

Är du överraskad över din egen framfart?

– Ja, men samtidigt har jag självförtroende. Jag har satsat på att nå "hit" i två år och när jag är här nu så gäller det att få så många minuter som möjligt.

– Men jag har fått mycket hjälp av spelarna och tränarna för att komma in i laget också. Det har varit viktigt, plus att jag kämpar och vill spela från start.

När Pa Dibba kom till GIF Sundsvall ersatte han Alieu Jagne, både till nummer på tröjan (16) och plats i laget. Men de båda delar också ursprung. Dibba är även han från Gambia, från den lilla staden Farafenni, och växte upp i en stor familj med 14 syskon. Något som format honom som människa.

– Jag tycker det är riktigt skönt. Jag har fått stöd av både mina äldre och yngre syskon, vi hjälps åt och känner bara glädje hela tiden hemma. Det är därför jag är så glad som jag är. Det är underbart med en stor familj.

Dibbas pappa flyttade till Stockholm när sonen var för ung för att minnas det. Efter några år följde familjen efter. Sedan dess har Stockholm varit hemma. Eller rättare sagt Brandbergen (Haninge kommun) – där Pa Dibba också spelat det mesta av sin fotboll.

Bland annat var han med om att ta Brandbergens IF från division VII till trean under sina sex säsonger där.

– Det var sjukt underbart. Vi var ett kompisgäng. Det är laget i mitt hjärta, säger Dibba och slår sig på bröstet.

Även om han saknar de gamla polarna så är han tacksam för chansen i GIF Sundsvall.

Framför allt mot tidigare GIF- och Hammarby-backen Johan Andersson.

– Han tipsade Sundsvall om mig, sa att de skulle testa mig. Utan honom hade jag förmodligen spelat i division III nu eller i alla fall fått längre väg hit. Jag vill tacka honom jättemycket, säger Dibba ödmjukt.

Den allsvenska platsen tar han, liksom övriga laget, dock inte ut i förväg – trots serieledning.

– Det kan gå ... bra. Det är tre matcher kvar. Det ser ljust ut.

Det gör det även för Dibba i GIF. Kontraktet är på 3,5 år även om det första halvåret är en "tryout-period".

– Det känns som att jag visar att jag klarar detta, även om man aldrig ska vara nöjd, det kan alltid bli bättre. Och en försäsong här skulle betyda mycket för mig i allt.

Pa Dibba spricker upp i ett leende igen. Han tänker på känslan från Ängelholmsmatchen där GIF Sundsvall sprang runt på små rosa moln till slut. En känsla han gärna upplever igen.

– Fotboll handlar om att folk ska få njuta, må bra. Det är därför jag alltid är glad.

Annons