Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dieselläcka vid odling

När dieseln skulle fyllas på i tanken vid tomatodlingen så skedde ett misstag.
Det gjorde att överfyllnadsskyddet inte fungerade.
– Cirka 1 000 liter diesel läckte ut, säger räddningsledare Tommy Lindgren.

Strax före klockan nio på måndagsmorgonen kom larmet om att det läckte diesel vid tomatodlingen i Ås. Räddningstjänstens frivilligkår i Ljustorp var först på plats och kunde konstatera att det läckt ut en hel del diesel.

Läckaget skedde under det att diesel skulle tankas från tankbilen till det gamla tankbilssläp som finns på tomatodlingen. Släpet fungerar som farmartank och nu skulle den fyllas upp inför höst och vinter.

Men tanken innehåller flera fack och det var förmodningen fel fack som öppnades vilket gjorde att överfyllnadsskyddet inte fungerade och diesel rann ut över toppen på tanken och rakt ut i naturen. Och diesel ställer till stora problem väldigt fort.

– Bara en liter kan förstöra mängder med dricksvatten och det finns flera brunnar här i närheten, förklarar Tommy Lindgren, räddningsledare från Sundsvall som tog befälet på platsen.

För att få undan dieseln så fort som möjligt beslutades att den gamla tanken skulle bogseras undan. Därefter sattes grävare in för att få bort den förorenade jorden. Och det var bråttom.

– Vi räknar med att dieseln sjunker ner ungefär en halvmeter på ett par timmar så det är ont om tid, förklarar Tommy Lindgren.

Enligt räddningstjänsten var det aldrig någon fara för att tomatodlingen skulle skadas av läckaget. Dieseln rann bort från odlingen och ner i diket vid vägen. Men för odlingsägarna var det naturligtvis jobbigt.

– Det här känns ju inte bra och nu gäller det att återställa miljön, säger Lea Hörnsten, som äger odlingen tillsammans med sin make.