Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dioxin i irländskt nötkött

Det cancerframkallande ämnet dioxin har nu även hittats i irländskt nötkött. På tisdagen kopplades EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet in på fallet med det giftiga irländska fläskköttet.

Hos tre av elva testade besättningar låg dioxinhalterna över den tillåtna nivån. Nötköttet från de drabbade gårdarna har nu stoppats. Irland kommer inte att återkalla några produkter med nötkött från marknaden då de uppmätta nivåerna är för låga för att anses vara en hälsofara.

– Halterna hittade i fläskkött var 80 till 200 gånger den tillåtna nivån, men när det gäller nötkött var halterna två till tre gånger över det tillåtna, säger en representant för det irländska livsmedelsverket till Reuters.

Inte heller Livsmedelsverket i Sverige ser något skäl till oro.

– Det finns inget som säger att det finns nötkött på svenska marknaden som innehåller halter över det tillåtna, säger Peter Brådenmark, tillsynschef på Livsmedelsverket, till TT.

Den stora frågan är i stället hur mycket irländskt fläskkött som har nått svensk mark. Vi importerade runt 55 ton i september, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). En siffra som Peter Brådenmark tar med en nypa salt.

– Vi har fått uppgifter från irländska myndigheter att de har sänt nästan 600 ton fläsksvål enbart till företaget Gelitas.

TT: Per månad eller per år?

– Perioden vet jag inte. Men det är inte det enda företaget som hanterar irländska fläskprodukter eller fläskkött.

Findus har själv dragit in sina produkter som innehåller fläskkött, säger Peter Brådenmark.

Den europeiska livsmedelsmyndigheten (EFSA) beslutade på tisdagen att bistå EU-kommissionen i fallet med det irländska grisköttet som smittats med miljögiftet dioxin. EFSA håller just nu på med en riskvärdering, och svaret väntas i morgon, onsdag.

– Vi ser väldigt positivt på att EFSA tar det här initiativet. Då får ju alla de europeiska livsmedelsmyndigheterna en gemensam bedömning att hålla sig till, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Hon har inget svar på hur stor del av det giftiga köttet som redan ätits upp.

– Vi vet ännu inte riktigt omfattningen av det här, så i dagsläget kan vi faktiskt inte säga det. Mer information väntar de närmaste dagarna.

TT: Hur allvarligt är det här?

– Den som har ätit en måltid av det här köttet behöver inte vara orolig för just den måltiden, men man ska ju inte äta sådana här halter hela tiden. Det är därför det finns gränsvärden i mat. De har nu överskridits och det är därför alla livsmedelsmyndigheter agerar.