Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dioxinsaneringen vid hyvleriet avslutad

Nu är dioxsinsaneringen vid det gamla hyvleriet i Svartvik avslutad. Att rensa området från gifterna kostade ungefär fem miljoner kronor och tog drygt två månader att genomföra.
Sista lasset gick i slutet av förra veckan, säger Jan Hellman vid Sundsvalls kommun.

Saneringsarbetet vid hyvleriet i Svartvik är klart och nu håller man på att återfylla området med fräsch jord. När arbetet startade i slutet av september räknade man med att ungefär 2 600 ton massor skulle transporteras bort från området men det har blivit mer.

Vi hade en dialog med Naturvårdsverket och tillsammans med dem beslutade vi att vi skulle höja ambitionsnivån på saneringsarbetet, säger Jan Hellman, projektledare vid stadsbyggnadskontoret.

Naturvårdsverket finansierar nittio procent av kostnaderna när det gäller saneringen och övriga tio procent står Sundsvalls kommun för. Förhoppningen med saneringen var att man skulle få bort 96 procent av det giftiga dioxinet om arbete har gått så pass bra vet man inte ännu. De siffrorna kommer stadsbyggnadskontoret att kunna redovisa om cirka 14 dagar. Jan Hellman menar att den här etappen av saneringsarbetet har gått bra men det kan komma fler giftfynd i de södra delarna av Svartvik.

Det är klart för den här gången men det är en del kvar av Svartviksområdet som ska saneras. Men om det finns dioxin där vet vi inte ännu, säger Jan Hellman.

För att lättare kunna inspektera det området så hoppas stadsbyggnadskontoret på att få ta del av flygfoton som försvaret tagit. Med hjälp av de bilderna ska man sedan försöka lista ut vart det förorenade virket förvarades.

På så sätt kanske vi kan lista ut närmare vart man kan söka för de här analyserna för dioxin är ganska dyrbara. Därför vill vi försöka begränsa området som vi ska söka på, säger Jan Hellman.

Vid det gamla hyvleriet är saneringsarbetet däremot klart och där man nu fyller upp med fräsch jord kommer det att sås gräs till våren.