Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dirawi-gate får skrattet att fastna i halsen

Jag kommer inte, trots att jag egentligen vill, förbi Dirawi-gate. Det är upprörande intill fascination. Jag vill se förbi det, vill vända blad, låtsas som att det inte händer. För det borde verkligen inte hända.

Men det gör det.

Sociala medier svämmar över av aggressioner. Jag undrar hur det blir till. Detta ovärdiga, makalöst komplexfyllda och oförlösta sätt att se på en kvinna.

En bildad, intelligent, medveten, rolig, ung och vacker kvinna.

Gina Dirawi har en på många sätt imponerande karriär. För er som mot förmodan inte vem vet jag pratar om;

2012 gör Dirawi Musikhjälpen och Melodifestivalen i ett delat programledarskap. För denna insats utses hon till "Årets kvinnliga programledare" vid Kristallen.

2013 gör Dirawi Melodifestivalen i ett delat programledarskap samt som Hungerhjälpen. Även detta år 2013 vinner hon Kristallen för "Årets kvinnliga programledare”.

2014 gör hon Grammisgalan tillsammans med en sidekick, samma år vinner hon "Årets TV-stjärna" på QX-galan.

I år har hon lett Grammisgalan utan sidekick, sin talkshow Edit-Dirawi och Ginas show.

Som den populära SVT profil hon är, har hon fått det ärofyllda uppdraget att programleda självaste julafton.

Dirawi har alltså inte tagit över världen, inte ens tv-världen, hon har lett musikprogram och då i största grad tillsammans med andra, samt egna talkshows. Uppenbart är det inte bara cheferna på SVT som gillar henne, priserna vittnar om stor popularitet i stugorna.

Vad är det då som nu plötsligt lockar nättroll och öppet kritiska att intellektuellt haverera? Hoten mot denna 24 åring, vad bygger de på?

Dirawi är troende muslim. Då kan hon väl inte presentera Kalle Anka på julafton?!

Därtill antas hon vara ”vänster”, vilket man gör i Sverige i dag om man pratar om mänskliga rättigheter, feminism eller solidaritet. SVT stämplas därför också som vänster för att de anlitat henne. De manliga julvärdarna Moraeus, Kronér, Dorsin och Oldsberg till trots.

Man skulle kunna förhålla sig till detta, som till ett skämt. Men skrattet fastnar i halsen, sorgen växer.

Att ha civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå upp för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen.

Sorgen i detta är att det man behöver civilkurage för att hävda, i Sverige i dag, är mänskliga rättigheter, jämställdhet och solidaritet.

En blick på flödet av kommentarer angående Dirawi och det är lätt att konstatera att världen är upp och ner. Inte för att Dirawi presenterar Kalle Anka på julafton. Eller tillsammans med andra leder musikprogram och har egna talkshower, som vilken Helenius som helst. Utan för att hon får ta emot så utomordentligt mycket hat för det.

Åsa Jinder