Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktkontakt med statsministern

/

Ellen Mattsson, 10 år, undrade varför statsministern och regeringen bestämt att det är lagligt att röka. Genom ett brev ställde hon honom till svars - och fick svar.
– Det känns coolt att han tog sig tid.

Annons

"Hej Fredrik! Jag undrar varför du och regeringen bestämt att folk ska få röka. Det är ungefär samma sak som att begå självmord, och då förstår inte jag varför ni tillåter det." Så börjar Ellen Mattssons brev som skickades till Fredrik Reinfeldt i mars i år.

– Det är ju inte bra för den som röker eller folk runt omkring, man kan ju till exempel få cancer, förklarar Ellen Mattsson.

Bättre sent än aldrig. Förra veckan kom svaret från statsministern. I det förklarar Fredrik Reinfeldt att det finns en lag som stoppar personer under 18 år från att köpa både snus och cigaretter. Dessutom menar han att man genom att höja priset på snus och cigaretter kan minska användandet, och att det är därför som skatten på dessa är extra hög.

– Jag blev förvånad över att han tog sig tid till att svara så långt: det var väldigt coolt tycker jag, säger Ellen Mattsson.

Fredrik Reinfeldt pekar i brevet även på att det finns ett beslut om rökfria serveringsmiljöer för att undvika passiv rökning, och att det satsas pengar på information och utbildning om tobakens skadliga effekter.

Vad skulle du göra för att stoppa rökning?

– Jag skulle nog börja blogga om det, och försöka stoppa rökning på områden där det till exempel är många barn eller människor över huvud taget, säger Ellen Mattsson.

Vad ska du göra med brevet nu?

– Jag ska spara det så att jag kan ta fram det och tänka att vad häftigt att jag fick svar från statsministern, säger Ellen Mattsson.