Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Distans som stör

BOK: Vi recenserar Marie Norins "Tomasfilmerna".

Annons

De nio korta prosatexterna i Marie Norins ”tomasfilmerna” är rensade på känslor, som om hon gallrat bort dem likt ogräs.

Hon berättar om en vardag som långsamt förvrängs, blir skev, rentav övergår i någonting kusligt.

Ett exempel på det senare är den inledande texten, ”Tomas”, om en pojke vars mamma dör och som han placerar i den familjeägda butikens frysrum. Tillsammans med en vän forslar han den stelfrusna kroppen genom staden för att begrava den. Den kusliga stämningen kommer inte bara av döden, utan främst av att läsaren får så få insikter i det egendomliga beteendet, att Marie Norin gör sina gestalter till sådana gåtor.

Denna text, tillsammans med ”Handboll”, är de två som jag vill framhålla i denna ojämna samling, där flera av texterna lämnar mig med ett stort frågetecken. I den senare får en introvert mamma hantera en påträngande ny bekantskap när dottern börjar spela handboll. En till synes helt normal social interaktion som blir en invasion i hennes hjärna. En stark skildring av hur olika vi uppfattar det vanliga livet där den enas bagatell kan utgöra en svår prövning för den andra.

”Handboll” läser jag ivrigt, med sympati för moderns situation. Andra texter, som avslutande ”Filmer om män”, får jag uppbåda viljestyrka för att ta mig igenom. Marie Norin skriver även poesi och den texten ligger närmast lyriken, även om alla hennes texter har lyrikens komprimering.

Tidigare har jag läst hennes ”vit vit” (2012) och minns att jag hade samma problem då med att ta mig igenom språkets distans. Få glipor lämnas för läsaren att komma in i texten. När Marie Norin har en berättelse med en bärande grund lyckas hon med sin minimalistiska konstruktion, men i texter med en vagare situation leder distansen till ointresse.

*

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här