Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Distriktet slår upp alpina portarna

Antalet alpina tävlingar ökar.
Men tävlingsverksamheten tonas ner.
Tidig elitsatsning medför utslagning. Vi vill hellre ha bredden, säger Joachim Söderberg, ordförande i alpina kommittén i Medelpads Skidförbund.

På internationell nivå har den alpina tävlingssäsongen varit igång i ett par månader.

Nu är det snart dags för distriktet att slå upp portarna.

Först ut är Julsmällen.

Sundsvalls Slalomklubbs årliga tävling körs som vanligt på Södra berget i mellandagarna.

Den internationella slalomen brukar alltid locka såväl internationella deltagare som landslagsåkare.

Även Påsksmällen i april är en FIS-tävling som drar stora namn, och uppemot sju nationer.

Däremellan är det fokus på de lokala ungdomarna.

Vi har någon tävling mer än vi brukar ha, säger Joachim Söderberg, som förutom att han styr upp den alpina kommittén i förbundet också är vice ordförande och tävlingsansvarig i Getbergets Alpina i Fränsta.

I sina båda roller förespråkar han en viktig regimändring inom den alpina idrotten.

Precis som i många andra sporter tappar vi ofta ungdomar i tonåren. Vi måste få bort elitsatsningen. Det är den som orsakar tappet, säger han och utvecklar:

Det är inget fel på att tävla, men tävlingsverksamheten behöver tonas ner. Det viktiga är att åka skidor och ha kul. Grunden för att att bli duktig är att åka mycket fritt. Man blir inte en bättre skidåkare för att man elitsatsar när man är yngre. Det är snarare tvärtom, säger Söderberg.

Inställningen genomsyrar nu tänket i de olika organisationerna.

Vi är eniga både på distrikts- och regionnivå, och har även påpekat det för förbundet, berättar Söderberg.

Nu för tiden får till exempel alla 10- och 11-åringar som har åkt ett kval inför C-finalen även åka finalen – oavsett resultat.

Vi måste avdramatisera allvaret i tävlandet och tänka på vad vi sänder för budskap. Det är inte roligt att hamna längst ner i startlistorna.

För att bättre tillvara intressena för förstaårsjuniorerna infördes i fjol för första gången i Sverige en specialinrättad FIS-tävling: nationell cup ENL, en förkortning som står för entry league.

I slutet av februari 2009 arrangeras de i distriktet, en dag i Fränsta och en i Sundsvall.

Det tar ofta ett tag innan en tävlingsvariant blir känd, men sporten har haft en stor tillströmning på senare år, med en liten boom tack vare Maria PH och Anja. Portalfigurer som Jens Byggmark har större påverkan än vi tror. Det ger ringar på vattnet, säger Söderberg.