Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå IK stängde dörren – då gick Filip Lander till ärkerivalen: "En nytändning"

Han är fostrad i Timrå IK och har aldrig spelat hockey för någon annan klubb. I slutet av juli stod det klart att 21-årige Filip Lander går från moderklubben till Sundsvall Hockey. "Det blir en ny erfarenhet", säger han.

Annons

När Timrå IK stängde dörren för Filip Lander föll valet på spel med Sundsvall Hockey.

Han spelade i den röd-vita Timrådräkten från liten knatte och hela vägen upp i A-laget. Men nu är det tills vidare slut på tiden i Timrå IK för Filip Lander. Framöver kommer han att synas i Sundsvall Hockeys blåa färger.

– Det kändes givetvis lite tråkigt att inte få fortsätta i moderklubben men det gav mig chansen att testa något nytt. Att sluta var inget alternativ, säger han.

I maj stod det klart att backen inte skulle få förlängt kontrakt med Timrå IK och jakten på en ny klubb startade. Enligt 21-åringen hade han andra klubbar att välja mellan men valet föll slutligen på grannen.

– Jag fick bäst intryck av Sundsvall och det kändes smidigast, jag behövde inte flytta. Det känns roligt spela med ett nytt lag och det är en nytändning, säger han.

I måndags drog Sundsvall Hockey i gång isträningen.

I måndags gick han på is med sitt nya lag i den nya hemmahallen. Ny på jobbet, kan man helt enkelt säga.

– Jag har bara varit i omklädningsrummet när jag har spelat match här tidigare, säger Filip Lander.

I Timrå var han en av de yngsta spelarna i laget. Något som har förändrats i och med klubbytet.

– Sundsvall har ett yngre lag som vill mycket och jag tror att det är rätt väg att gå om man vill uppåt. Och nu är jag inte yngst längre, säger backen.

21-åringen bor i stan med sambon Johanna och i vintras skaffade de labradoren Astrid. I Sundsvall Hockey jobbar en del av spelarna vid sidan av hockeyn, något Filip Lander också kan tänka sig att göra.

– I Timrå jobbade ingen, och det är svårt att hitta ett jobb på deltid som hockeyspelare även om man vill jobba. Det hade varit skönt att göra något mer än att bara fundera på hockey hela dagarna i väntan på nästa träning, säger han.

Efter många år i Timrå IK har Filip Lander bytt klubb.

Både storebror Anton Lander, som numera spelar med Edmonton i NHL, och Filip är uppväxta i Timrå och med Timrå IK som klubb. Pappa Ante Karlsson har också varit tränare i föreningen. Efter många år är det nu tomt på Landers i det röd-vita laget.

– Anton är en förebild och vi pratar mycket om både hockey och livet. I sommar har vi tränat tillsammans. Jag vill satsa så hårt jag kan på hockeyn och hålla på så länge det går, säger Filip Lander.

När säsongen drar i gång är det spel i Hockeyettan Norra som gäller för Sundsvall Hockey.

– Jag tycker att vi har goda chanser att vinna grundserien. Målsättningen är så klart att vinna varje match, säger Filip Lander.

Läs också: Sundsvall Hockey släpper flera nya namn – Lander och Owuya ansluter

Läs också: Sundsvall Hockey först på is i Medelpad – Gradin på plats: "Alla ska växa på sin position"

Läs också: Sundsvall Hockey fortsätter lagbygget – ytterligare tre spelare klara för kommande säsong

Filip Lander är ett av Sundsvall Hockeys nyförvärv.

Mer läsning

Annons