Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge IK:s nya satsning – värvar trio från Nordamerika: "Hoppas det ska skapa drag"

Annons

Ånge IK vill skapa drag kring hockeyn i bygden igen.

Nu har klubben värvat tre utländska spelare inför säsongen i hockeytvåan.

– Byn ligger där den ligger. Ska man ha ett lag får man göra sådant här eller lägga sig ned och dö, säger nygamle tränaren Jens Östlund.

Ånge IK har ett par tunga år bakom sig i division II. Förra vintern lyckades inte laget ta sig till Alltvåan och säsongen tog slut tidigt.

Nu ska det bli ändring på det.

Här är en trio som ska hjälpa klubben att få ett mer slagkraftigt lag:

► Jurijs Moiseicenko, född 1995, center från Lettland.

► Krisjanis Reinfelds, född 1996, back från Lettland.

► Dylan Wallace, född 1994, center från Kanada.

Alla tre kommer till Ånge från spel i olika nordamerikanska juniorligor.

– Det blir alltid lite fräschare med några importer i truppen. Vi har haft ganska få spelare och många jobbar skift så det är alltid någon borta. Vi hoppas att det ska skapa lite mer drag och intresse kring oss igen, säger Jens Östlund.

Jens Östlund har återvänt till Ånge efter flera år som tränare i andra klubbar.

Hur har ni hittat dem?

– Via agenter, säger Jens Östlund, som själv har arbetat med att hitta nyförvärven.

– Jag är van att vara i mindre klubbar och då får man sitta på flera stolar. Jag har ett byggt upp ett kontaktnät och det har inte varit så mycket slit egentligen. Det var en agent som ringde i fjol när jag var i Bräcke. Nu tog jag kontakt och kollade om han hade något och det finns många spelare som vill åka runt till olika länder och spela.

Hur har klubben råd med det här?

– Det är inga dyra spelare. Det är mest transferkorten som kostar. Vi har fixat halvtidsjobb för att hålla nere kostnaderna ordentligt och så har vi sponsorer som hjälper till med mat och boende.

Betalar ni någon lön?

– Nej, vi behöver inte betala någon lön. Det vi fått stå för är resan hit och transerferkorten som alla importer behöver, det kostar 10 000 kronor per spelare. Ånge har en stabil ekonomi så det klarade vi av. Klubben anordnar ju en del läger på sommaren för både konståkning och hockey, och det ger en del intäkter.

Jens Östlund ser en stor fördel i att ha några utländska spelare i truppen.

– Vi kände att vi skulle satsa på det här i stället för att försöka jaga fler spelare från Sundsvall som ska sitta och åka och kanske inte är så intresserade egentligen. De här bor på orten och kommer kunna träna hela tiden, säger Östlund.

Läs mer: Första kraftmätningen – Timrå lägger favoritskapet på Modo inför SCA-cupen: "Blir stenhårt"

Anton Grödén med bra fart 2014. Nu tar Ånge IK ny sats för att konkurrera bättre i hockeytvåan.

Reaktionerna från Ångeborna har varit postitiva och nu hoppas Ångetränaren att det ska bli mer folk i hallen under hemmamatcherna framöver.

– Ånges fotbollslag vimlar ju också av utländska spelare och Östavall har också några. Byn ligger där den ligger. Ska man ha ett lag får man göra sådant här eller lägga sig ned och dö, säger Jens Östlund.

Lettiske Jurijs Moiseicenko var först av importerna att anlända när han kom i torsdags och centern, som spelat med Salt Lake City Moose i den nordamerikanska juniorligan WSHL de senaste tre åren, gjorde debut när Ånge spelade en träningsmatch mot Njurunda i helgen.

– Han ser bra ut och han gjorde två mål mot Njurunda. Då har han bara varit på is fyra gånger, varav en gång med oss.

Ånge IK:s äldsta ungdomslag spelar i U15-serien och eftersom klubben saknar äldre juniorlag så det är svårt att fylla på med spelare underifrån under säsongen. Glappet blir lite väl stort.

Förstärkta av den lettiska duon och den kanadensiske centern har Jens Östlund 21 utespelare att tillgå med en månad kvar till premiären mot Svenstavik på bortais den 30 september.

Bland nyförvärven finns också Ångeprodukten Niclas Möllhagen, tidigare i Sundsvall Hockey och senast i Kovland, samt Jakob Fasth som också spelade med Kovland förra säsongen. Dessutom fortsätter fotbollsprofilen Oskar Nordlund.

– Nordlund var med i fjol också, men inte så mycket. Han har ju bra hockeymeriter och kommer göra samma sak som i fotbollen, många mål, säger Jens Östlund.

Läs mer: Sporten storsatsar på SCA-cupen – här ser du ditt lags samtliga matcher: "En fest för hockeyälskare"

Senast den nygamle tränaren coachade Ånge IK var 2008/09, sedan har han varit i Östersund, Brunflo och Bräcke.

Precis som för många andra blir det en hel del pendling för Östlund i vinter.

– Jag bor i Bräcke, men jobbar i Sundsvall under veckorna. Det är 9-10 spelare som kommer från Sundsvall så vi fyller en minibuss varje gång nästan, säger Östlund.

Division II-serien ser lite annorlunda ut kommande vinter. Förutom klubbar från Jämtland och Medelpad så finns nu också fem lag från Ångermanland.

– Vi har inte hunnit prata någon målsättning ännu, men alla lag behöver rusta lite för att hänga med tror jag. Det blir en klar höjning av standarden med 13 lag i serien.

– Jag tycker att vi ska kunna vara med bland topplagen iallafall, men Strömsund har till exempel fem utlänska spelare och alla har rustat lite. Det blir säkert tufft.

Fakta om importerna

Jurijs Moiseicenko

Född 1995

Center från Lettland.

Spelade senast i Salt Lake City Moose i Western States Hockey League, gjorde 52 poäng (23+29) på 52 matcher förra vintern.

Krisjanis Reinfelds

Född 1996.

Back från Lettland.

Spelade senast i Tri-City IceHawks 35 poäng (12+23) på 48 matcher i United States Premier Hockey League Midwest.

Dylan Wallace

Född 1994

Center från Kanada.

Spelade senast i Guelph Hurricanes där han gjorde 19 poäng (8+11) på 33 matcher i kanadensiska Greater Ontario Junior Hockey League.

Mer läsning

Annons