Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurägare får bakläxa – gav hästarna giftiga växter

Hästarna fick giftiga örter i sitt foder och deras hovar verkades på ett skadligt sätt. Nu har länsstyrelsen fått nog och förbjuder kvinnan att fortsätta på samma spår.

Kvinnan är bosatt i Medelpad och hon har opponerat sig kraftigt. Uttalande från veterinär och utbildad hovslagare dömer hon ut och menar att veterinären "behöver fortbildning" och att hovslagarens kommentarer "visar på okunnighet".

Kvinnan har blivit anmäld flera gånger. Hon uppges ha verkat hästarnas hovar själv och det har åsamkat dem onödigt lidande. Råden från veterinärer och hovslagare har hon inte tagit till sig och hon har dessutom behandlat sina hästar med örter när de varit sjuka. Till exempel fick en häst med fång örter i stället för veterinärvård.

Åtminstone en av hästarna har fått svinmålla – vilket enligt SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, är en giftig växt. Kvinnan håller inte med om detta utan hävdar att det finns forskning som tyder på annat.

Länsstyrelsen har nu beslutat att kvinnan inte längre får:

► Verka, raspa och sko sina hästar.

► Utfodra dem med giftiga växter och örter.

I framtiden föreläggs hon att:

► Se till att hästar som blir sjuka eller skadade ges veterinärvård och att dennes rekommendationer efterföljs.

► Se till att hästarna ges regelbunden hovvård av hovslagare som är godkänd av Jordbruksverket.