Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurförbud efter vanvård av hästar

En person i Ånge kommun har fått djurförbud till följd av att denne misskött sina hästar. Bland annat ska en av hästarna ha utsatts för avsevärt lidande under drygt tre års tid.

Annons

Ärendet har sin upprinnelse flera år bakåt i tiden, men det var efter en djurskyddskontroll i februari i år som länsstyrelsen tog beslut om att dra i tyglarna.

Vid besöket så träffade man på en häst med fång och kraftigt vanvårdade hovar. Djuret visade också på en ovilja att gå och bedömdes ha mycket ont. Av beslutet framgår också att djuret har haft återkommande fånganfall åtminstone sedan december 2011, men att ägaren vid endast ett tillfälle tillkallat veterinär.

Vid besöket framkom också att ägaren själv skött om hästens hovar, vilket enligt veterinärens bedömning förmodligen har förvärrat situationen. Dessutom fanns det vid kontrolltillfället ytterligare två hästar på gården med hovproblem, varav ett av djuren i sådan grad att det hade svårt att röra sig.

Förutom vanvården så fanns också åtskilliga brister i hästarnas utrymmen, och tidigare i år så gjordes en åtalsanmälan gällande djurplågeri.

Och nu meddelar alltså länsstyrelsen att man även utfärdar ett förbud gentemot ägaren, om att denne inte längre får ha hand om eller införskaffa nya djur av någon art. Finns fortfarande djur kvar i dennes ägo ska dessa också vara borta innan årsskiftet. Djurförbudet har heller inte tidsbegränsats utan gäller tills vidare.