Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djuriskt slit inför skid-SM

Drakar, björnar, rådjur, lodjur, vargar, sälar, älgar och harar ska inrama skid-SM. Det är elever på Skvaderngymnasiet som ser till att det även finns något för de yngsta under tävlingarna.

Bråda dagar är det nästan överallt i december. Men på Skvadern är det verkligen högtryck för eleverna på ledarskapsprogrammet, de läser nu kreativt skapande under ledning av dramapedagogen Gunilla Jakobsson. Dräkter klipps, limmas och sys, sånger skrivs, danser övas in och äpplen målas.

Djurmössor och vantar börjar bli klara, men två stora drakar återstår att formge. Men bara för att få till ett drakhuvud går det åt ett 70-tal lappar, så det klipps gröna fjäll i långa banor. Alla går in för projektet med liv och lust.

Vi ska vara rävar och ha rävparty och jag har skrivit en rävsång, berättar Nathalie Friberg Sjölander entusiastiskt, innan hon drar igång och övar rävdans tillsammans med Murad Halilov och Cecilia Gidlund.

Murad Halilov som är boxare tycker inte att det är något vidare att förknippas med rävdans men finner sig till sist i sin lott.

Historien de bygger upp handlar om draken som tappat bort sin kompis, Skvadern. I sökandet efter Skvadern ska barn få möta olika djur där de får klara av olika klurigheter för att få tips så de kan gå vidare med sökandet efter drakens kompis.

En förhandsvisning av evenemanget, som vänder sig till barn upp till och med lågstadiet, blir det på torget i Sundsvall på Luciadagen. Men eftersom eleverna lagt ned så mycket arbete hoppas de även på att få framföra sitt program på fler ställen. Men den stora begivenheten blir i samband med SM-invigningen den 24 januari. Då blir det även aktiviteter för äldre barn.

Förutom drakenspelet ska eleverna vara funktionärer under SM och ta hand om dem som behöver hjälp.

Några har gjort sin arbetsplatsutbildning inom handikappomsorgen. Jag var på ett boende för utvecklingsstörda och ska kolla om några där vill se SM och då tar jag hand om dem. Så ska vi måla matskyltar så att de som inte kan läsa förstår vart det finns mat, berättar Moa Back.

Men fortfarande återstår en hel del arbete innan allt är i hamn och alla djurens svansar sitter där de ska.