Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doc Lounge summerar succésäsong: "Vi är helt överväldigade"

De startade för att fylla en lucka i Sundsvalls nöjesutbud. När premiärsäsongen avslutas med "Ghost Rockets" på torsdagen kan Doc Lounge se tillbaka på en dundersuccé.

Våren rivstartade med filmen "Bikes vs Cars", som drog storpublik och inspirerade till intressanta samtal. När Doc Lounge sedan slog upp dörrarna igen i september fortsatte publiken att komma.

Initiativtagarna till Doc Lounge Sundsvall, Sofie Gustafsson och Oskar Johansson, hade aldrig kunnat förutse det massiva intresse som deras filmklubb har lockat.

– Vi är helt överväldigade av att det kommit så mycket folk på varje visning. Vi har försökt mixa mycket, med både svåra och lite enklare filmer, så det känns kul att det har dragit publik rakt igenom, säger Sofie Gustafsson.

De gläds väldigt åt att deras intresse för dokumentärfilm sammanfaller med många av Sundsvallsborna.

– Vi kände att det här var något som saknades i Sundsvall, och det verkar ju folk hålla med om.

Läs även: Dokumentärsuccén gör höstpremiär

Säsongen avslutas på torsdagen med den hyllade dokumentären "Ghost Rockets", som skildrar hur en förening med journalisten Clas Svahn i spetsen startar en expedition på jakt efter den så kallade spökraketen – en oidentifierad farkost som siktats i Norrland. Det är snarare en film om eldsjälar, en förening som kämpar för sin överlevnad och existentiella frågor, än om ufon.

– Vi ville lätta upp lite efter ett par tyngre filmer med svåra ämnen. Det här är en mysig film och blir en bra avslutning på säsongen. Vi hoppas på en bra kväll med härlig stämning, säger Sofie Gustafsson.

Regissörerna Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh kan inte komma till visningen eftersom deras film även visas på en filmfestival samma dag. Däremot kommer de att finnas med på länk via Skype för ett samtal med publiken efter filmen.

– Det har vi inte gjort tidigare, så det känns lite pirrigt.

Inför nästa säsong är det framför allt samtalen som de vill utveckla, genom att alltid försöka ha regissörer eller andra relevanta gäster på plats.

– Egentligen handlar det om att fortsätta på samma koncept, men jag tror att vi ska försöka planera in gästerna längre i förväg. Vi vill fokusera på samtalen och att det händer lite mer runt omkring. Och vi ser givetvis fram emot att boka filmer, säger Sofie Gustafsson.