Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doc Lounge visar film om sexbrottslingar – experter på plats för debatt

På Doc Lounge tredje kväll för hösten visas "Pervert park" som handlar om ett samhälle där det bor sexbrottslingar.
Efter filmen kommer kriminologen Teresa Silva vara med i debatten.
– Jag tror att vi kommer få olika reaktioner på filmen.

Doc Lounge fortsätter med det tredje evenemanget för hösten på torsdgskvällen på Sveateatern. Den här gången visas den uppmärksammade filmen "Pervert park" av Frida och Lasse Barkfors.

Floridas lagstiftning gör att den minsta förseelse kan göra så att en person blir utstött från samhället. I trailerparken Florida Justice Transitions, den enda i sitt slag i USA, tar de emot sexbrottslingar som ingen annan vill ha till granne. Filmarna följer förövarna i deras vardagsliv, medan de kämpar för att komma tillbaks till samhället.

Efter att filmen har visats, på torsdagskvällen bjuder arrangörerna in till en diskussion. Doc Lounge bjuder in gäster. Den här gången är det regissörerna Frida och Lasse Barkfors, Annika Lundegårdh från HOPP, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, och Teresa Silva, kriminolog vid Mittuniversitetet. Hon kommer från Spanien men kom till Sverige och Örebro 2013. För ett år sedan började hon jobba i Sundsvall.

– Jag blev väldigt glad när jag blev inbjuden för det känns som en skyldighet för den akademiska världen att delta i sådana här diskussioner, säger hon.

Teresa Silva tycker att filmen är bra. Filmarna har lyckats få sexbrottslingarna att prata.

– Det är en bit av verkligheten vi kommer att få se.

Hon ser fram emot debatten efteråt och frågeställningarna och känslorna som kan dyka upp.

– Jag tror att vi kommer få olika reaktioner på filmen. Några kommer att känna sig arga. Jag tror att några kommer att bli överraskade, till exempel att sexbrottslingarna själva ofta är offer.

Teresa Silva tycker att det är viktigt att prata om de här brottslingarnas beteende och att allt inte är svart eller vitt. Hon tycker att Doc Lounge är ett bra initiativ.

– Det här är ett utmärkt tillfälle att utbilda allmänheten.