Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotografen Tore Persson har avlidit

/
  • Tore Persson var en av Norrlands första pressfotografer och knuten till Expressen i 25 år.Foto: ST arkiv/Sören Walldin

Tore Persson i Sundsvall var en företagarentreprenör och en av Norrlands första pressfotografer. Han avled i torsdags, 92 år gammal.

Annons

Tore Persson började jobba som 14-åring hemma i Skellefteå men ville bli egen och startade sitt första företag som 19-åring, en bilverkstad i Älvsbyn. Ungefär vid den tiden väcktes även hans intresse för fotografering och Tore blev en av Norrlands första pressfotografer, på Norra Västerbottenstidningen i Skellefteå.

Efter tre år på tidningen startade Tore Persson tillsammans med sin bror Bert en fotofirma som senare blev Norrlandsbild i Sundsvall. Som största kund hade de Expressens redaktion i Sundsvall vilket ledde till att Tore bosatte sig i staden. Han var sedan knuten till Expressen i 25 år.

Norrlandsbild utvecklades till ett familjeföretag med förgreningar inom bland annat tryckeri och kopiering. Tore Persson var framsynt och insåg tidigt datorernas betydelse, redan 1976 sköttes all bokföring digitalt och Norrlandsbild Tryckeriet var tidigt ute med datoriserade program för formgivning av trycksaker.

Genom åren har Tore Persson stått för en värdefull dokumentation av staden och dess omgivningar. Han var även en av initiativtagarna till fotomuseet Bildens Hus. På lördag kan man se en del av hans bilder på Kulturmagasinet då de visas ut i samband med Arkivens dag.

– Vi kommer bland annat att ha ett bildspel med foton från 50-talet i programsalen. Många av fotona kommer från Norrlandsbild och vissa är tagna av Tore Persson. På den tiden satte man inte alltid ut fotografens namn, säger Karin Sundell, fotoarkivarie vid Kulturmagasinet.

Tore Perssons närmaste är hustrun Anna-Brita, som han träffade redan 1953, och de fem barnen med familjer.

Mer läsning

Annons