Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären Bengt Åberg har avlidit

/

Den kände Sundsvallskonstnären Bengt Åberg har avlidit 73 år gammal.
– En stor förlust för konstlivet inte bara i Sundsvall utan i hela landet, säger vännen och galleristen Anna-Lena Huss Nyström.

Annons

Bengt Åberg led av sjukdom och avled under söndagen i sitt hem i Essvik. Han efterlämnar hustrun Berit och sonen Fredrik från ett tidigare äktenskap, samt en stor vän- och bekantskapskrets.

I en tidningsartikel berättade Åberg förra våren om sitt dåliga hälsotillstånd. "Jag har kanske inte mer än ett år kvar att leva. Det är väl sådant man känner på sig", sade han då.

Anna-Lena Huss Nyström minns sin vän som generös och social.

– Han var produktiv och hade utställningar runt om i landet. På det sättet spreds hans verk. Signifikativt för Bengt Åberg var också att han gärna gick på andra konstnärers utställningar, därmed skapade han en stor vänkrets.

Bengt Åberg växte upp under fattiga förhållanden i Härnösand och började tidigt att måla. Som 22-åring sade han upp sig från sitt arbete och satsade helhjärtat på konsten. Numera hänger hans tavlor bland annat i riksdagen, på olika museer samt i landsting och kommuner. På auktioner har hans verk sålts för upp till 100 000 kronor. Själv satte han gärna pris efter köparens betalförmåga.

Hans måleri beskrivs som färgglatt, expressionistiskt med typiska motiv som träd, fåglar, havsvågor och clowner.

Anna-Lena Huss Nyström, som ser hans konst som mer folklig – med bibehållen kvalitet – jämfört med hans nära vän Bengt Lindström.

Konstnärerna Bengt och Bengt följdes åt under många år och bodde även nära varandra i Essvik, Njurunda.

Lindströms änka Michèle Lindström säger så här om Bengt Åberg som hon minns som en ödmjuk person med mycket medkänsla och en alldeles speciell humor.

– De umgicks mycket och skrattade mycket. Han var en underbar vän, väldigt lojal. En personlighet med ett fint hjärta som aldrig talade illa om någon.

Åbergs favoritverk sägs ha varit en målning av Indalsälven som han sålde till restaurang Stekhuset. Den såldes sedan vidare på en konstauktion för fyrdubbla priset.

En motion har tidigare lämnats in om att Kontorsvägen på Essvik borde byta namn till Bengt Åbergs väg. Förslaget gick tyvärr inte igenom.

Läs mer: Konstnär med kärleksbudskap.

Annons