Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-medaljören en riktig kämpe - svåra bilolyckan stoppade karriären

Annons
Sven Hamrin mot passagen över  Grossglockner under Österrike runt 1963. Foto:Privat

Härnösands cykelklubbs legendariske cyklist Sven Hamrin har avlidit den 25 januari efter en kort tids sjukdom. Sven vann SM 18-milen 1964 i Skoghall på pyspunka och tog OS-brons i lagtempo i Tokyo samma år tillsammans med tre av Fåglumbröderna; Gösta, Sture och Erik.

Det går många historier om Sven Hamrins framfart i cykelsadeln. Många återberättade av min far Bubben som var hans mentor och tränare under flera år.

En av dem utspelades i Marocko under mars månad 1964. Det tre veckor långa etapploppet räknades som ett av världens tuffaste för amatörcyklister. Redan på den andra etappen vurpade Sven på den knaggliga oljegrusvägen som byggdes av de allierades styrkor under andra världskriget.

Han hoppade upp på cykeln och tog sig till etappmålet där han syddes ihop med 42 stygn. Det var aldrig tal om att ge upp, inget fick störa OS-drömmen.

Sven lyftes på cykeln dagen därpå, fullföljde loppet och tog sig till slutmålet i Casablanca där de sista stygnet togs bort.

Den bragden lade grunden till Sven Hamrins bästa säsong med OS-bronset och mottagningen på torget vid hemkomsten. Från Japan till Härnösand inför storpublik en kall lördagskväll i oktober.

Sven Hamrin (t.v) tillsammans med Fåglumbröderna Sture, Gösta och Erik efter målgången i OS-loppet i Tokyo. Foto: Fåglummuseet

Men cykelkarriären stoppades brutalt. Sven skadades svårt i en bilolycka 1966. Han låg medvetslös i 40 dygn med samma typ av skador med fettembolit (blodproppar) i blodet som racerföraren Ronnie Peterson. På något mirakulöst sätt överlevde Sven och kunde sex månader senare sätta sig i sin nyinköpta bil och själv köra från ortopedisjukhuset Vanföreanstalten i Härnösand. Enligt läkarna var det hans starka fysik som räddade honom.

Med en specialbyggd cykelsko (höger ben kortades sju centimeter i olyckan) kunde han göra comeback på distriktsmästerskapen i Forsmo, 1971. En händelse som fick stort medialt utrymme med TV och kvällstidningar på plats. Trots sitt handikapp efter olyckan lyckades Sven ta lagmedalj på veteran-SM H-40-klassen på 1980-talet.

Sven Hamrin hade glimten i ögat och var en kämpe i hela sitt liv.

Härnösands Cykelklubb genom Ola Thelberg

Mer läsning

Annons