Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödshjälp vid livsleda

Det är inte bara vid dödlig sjukdom som dödshjälp förekommer i Schweiz. En rapport visar att nästan en fjärdedel av de läkarassisterade självmorden beviljas för att patienterna känt livsleda.

Svenska Dagbladet har tagit del av en schweizisk rapport som granskat vilka människor som sökt hjälp åren 2001 till 2004 för att avsluta sina liv och varför de gjort det. I rapporten har de 274 personer som fått aktiv dödshjälp av organisationen Dignitas och de 174 som sökt sig till organisationen Exit granskats.

Det har visat sig att allt fler gamla söker hjälp för att begå självmord fast de inte har någon dödlig sjukdom, de har varit trötta på livet. Framför allt är det organisationen Exit, dit bara schweizare får vända sig, som har beviljat assisterade självmord till livströtta. Men även Dignitas, som tar emot människor från hela världen för att avsluta sina liv i Zürich, har givit sådan assistans.

Under de fyra år som studerats var det 79 procent som sökt sig till Dignitas som hade livshotande sjukdomar, när det gäller Exit var motsvarande andel 67 procent. De som inte var dödssjuka led ofta av benskörhet eller reumatism visar rapporten.

Andelen som beviljats läkarassisterat självmord i Schweiz har ökat genom åren. Av dem som sökt sig till Dignitas för dödshjälp var 90 procent från andra länder.