Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödssjuke Daniel riskerar förlora sina assistenter

/
  • 29-årige Daniel Andersson behöver ständig hjälp med andningen. Han är också i behov av kontinuerlig övervakning. Från vänster står mamma Diane Andersson och assistenterna Sari Andersson och Madeleine Hägglund.
  • 29-årige Daniel Andersson behöver ständig hjälp med andningen. Han är också i behov av kontinuerlig övervakning. Från vänster står mamma Diane Andersson och assistenterna Sari Andersson och Madeleine Hägglund.
  • Daniel Andersson tillsammans med sin mamma Diane som i många år kämpat för sin sons bästa.
  • Läkarna trodde inte att Daniel Andersson skulle uppnå vuxen ålder.

Från och med måndag stoppas assistansersättningen för svårt sjuke Daniel Andersson.
– Han var nära att somna in och nu kom det här som en stor chock, säger hans mamma Diane Andersson.

Annons

29-årige Daniel Andersson lider av den mycket ovanlig muskelsjukdomen kongenital muskeldystrofi. Läkarna trodde inte att han skulle uppnå vuxen ålder men Daniel har kämpat mot alla odds.

De senaste tre veckorna har han legat medvetslös efter en lunginflammation och vårdats på sjukhus tillsammans med sina assistenter. Han har normalt hjälp av två personer dygnet runt och det är ett svårt jobb med lång inskolning.

Läs mer: Försäkringskassans svar

Daniel Andersson behöver ständig hjälp med att vändas. Han har en andningsapparat, eftersom sjukdomen förstört hans lungor och det bildas enorma mängder slem som måste sugas.

Flera av assistenterna har jobbat med Daniel i över tio år och kan, enligt Diane, läsa av hur han mår genom att titta honom i ögonen. Nog så viktigt, då Daniels förmåga att kommunicera är mycket begränsad.

– Tiden på sjukhuset har varit tuff för dem och de har slitit varenda minut för att hålla honom vid liv, säger Diane Andersson.

Läkarna förberedde de anhöriga på att det troligen var dags för Daniel att somna in men i onsdags vaknade han upp ur medvetslösheten och visade att tiden inte var ute än.

Då kom nästa dråpslag – Försäkringskassan meddelade att de tänkte dra in ersättningen för assistenterna från och med måndag, då Daniel vårdats fyra veckor på sjukhuset.

De anser att man inte ska ha assistenter längre tid än så om man är inlagd för vård.

Försäkringskassan tycker att sjukhuspersonal ska ge honom den vård han behöver. Men det är alla, läkare, vårdpersonal, assistenter och hans mamma överens om att det inte skulle fungera.

– Daniel är svårt sjuk och utan utbildning klarar man inte jobbet, säger Diane Andersson som har överklagat beslutet.

Hon tycker att det är kränkande att bli behandlad så här och kan knappt sätta ord på sina känslor.

s

Läkare på sjukhuset intygar att Daniel har ett stort behov av sina assistenter när han ligger på sjukhus.

Barnläkaren Björn Stjernstedt på Sundsvalls sjukhus har följt Daniel under många år.

– Han behöver dem. Det är ju en kille som är multisjuk och som behöver människor omkring sig, som känner honom väl, och som förstår vad han vill.

– Daniel pratar inte utan det är teckenspråk och miner som gäller. Speciellt när han är sjuk är det extra svårt för någon ny person att kunna läsa honom, säger Björn Stjernstedt.

Han anser också att assistentgruppen runt Daniel är fantastisk och jobbar hårt för att han ska ha det så bra som möjligt.

För att få till en akut lösning har nu assistansbolaget, RIK assistans, och Landstinget kommit överens om att dela på kostnaden för att Daniel ska få ha kvar sina assistenter åtminstone den första tiden efter måndag.