Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doktor Dahlqvist hoppas på genomslag för LCHF

Doktor Annika Dahlqvist reagerar positivt på rapporten från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) om fördelarna med lågkolhydratkost vid viktnedgång.

– Det känns fantastiskt kul. Det är bara att hoppas att det här får genomslag, säger hon.

Annika Dahlqvist jobbar som distriktsläkare vid Hälsocentralen Centrum i Sundsvall och hon är sedan länge förespråkare för LCHF (low carb high fat)-kost, som innebär ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett.

– Den här rapporten är väldigt intressant. Återigen är det visat att lågkolhydratkost är bättre än lågfettkost, säger Annika Dahlqvist.

I rapporten tar SBU även upp att råd om lågkolhydratkost därför bör förekomma i högre utsträckning.

– Men det här har ju redan sagts flera gånger tidigare, men kostetablissemanget har hela tiden vägrat att acceptera det, säger Dahlqvist.

Vad beror motståndet mot LCHF på?

– Jag tror det mest handlar om vana och prestige, säger hon.

Tror du det kommer ännu fler rapporter framöver som ger dig rätt?

– Det behövs inte fler rapporter. Det är redan visat att lågkolhydratkost är bättre både för diabetiker och överviktiga. Det gäller bara att förstå det, säger Dahlqvist.

Hur reagerade du själv på den här rapporten?

– Det tänds genast ett hopp om att det ska hända något och att LCHF ska bli accepterat i kostetablissemanget. Det måste det bli innan det här kan få ett stort genomslag, säger hon.

Känns rapporten som en personlig upprättelse?

– Jag vågar inte hoppas på en personlig upprättelse, men jag hoppas att det här ska göra att LCHF får ett genomslag i samhället.