Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doktor Oras går i farfars fotspår

Doktor Leo Oras var en välkänd profil i Njurunda fram till 1970. En arvtagare med samma titel är han barnbarn Jonatan. Den nye doktor Oras är specialistläkare i Göteborg som nyligen gjort en doktorsavhandling som gjort honom känd i branschen. Han har upptäckt en möjlig behandlig mot stressutlöst hjärtsvikt.

Äldre Njurundabor minns med respekt de två läkarna med efternamnen Perup och Oras. Två krigsflyktingar från Estland som gjorde yrkeskarriär i södra Medelpad. Båda dessa läkare är smått legendariska i Njurundabygden.

Jonatan Oras föddes 1978 och fick aldrig träffa sin omtalade farfar Leo som dog 1970.

– Men min farmor Maimo lever och hon har betytt väldigt mycket för mig och mina två bröder. Hon är 96 år nu och var sjuksköterska och arbetade med farfar. Hon flydde hit från kriget i en fiskebåt 1944, berättar Jonatan.

Jonatan Oras växte upp i Njurunda, närmare bestämt på Hemmanet i Svartvik. Båda föräldrarna är lärare. Han hade en trygg och bra uppväxt tillsammans med ett kompisgäng där några av dem fortfarande håller kontakten och träffas i bland. Jonatan åkte slalom och spelade fotboll som de flesta. Han spelade tvärflöjt och andra blåsinstrument.

Han gick naturvetenskapligt program på Hedbergska skolan i Sundsvall och tog studenten 1997. Tankarna på att bli läkare dök upp, men det fanns även funderingar på att jobba med datorer.

Han gjorde lumpen 10 månader på I5 i Östersund och vikarierade som lärare i drygt ett halvår innan han våren 1999 kom in på läkarprogrammet i Umeå. Efter examen 2004 och en tids AT-tjänst var Jonatan legitimerad 2007.

– Jag kände att jag hade hittat rätt i yrkesrollen och jag var inställd på att bli intensivvårdsläkare.

I Umeå träffade Jonatan sin nuvarande sambo Kerstin från Mariestad. Hon pluggade också till läkare. I samband med legitimeringen flyttade båda tillsammans till Göteborg och fick jobb på Sahlgrenska sjukhuset.

Jonatan påbörjade direkt 2007 sin specialisering inom anestesiologi och intensivvård. I slutet av 2012 var han färdig specialist.

Han började doktorera 2010 och blev färdig i november 2015. Hans avhandling handlar om stressutlöst hjärtsvikt. Det är en relativt nyupptäckt diagnos där tidigare hjärtfriska personer plötsligt drabbas av att delar av hjärtats väggar tappar sin rörlighet och man utvecklar akut hjärtsvikt som följd. Oftast finns det en en stress-trigger som utlöser denna typ av hjärtsvikt, antingen en känslomässigt jobbig händelse eller fysisk stress.

– Mer specifikt handlar min avhandling om stressutlöst hjärtsvikt i samband med en viss typ av hjärnblödning som ger ett kraftigt stresspåslag på kroppen. I mina arbeten har vi hittat att man kan identifiera patienter med stressutlöst hjärtsvikt efter hjärnblödning genom att mäta hjärtmarkörer i ett blodprov.

Jonatans doktorsavhandling är unik och hans fortsatta forskning kan i förlängningen leda till en framtida behandling mot denna typ av hjärtsvikt.

Avhandlingen har bidragit till att Jonatan Oras även fått ett vikariat som universitetslektor på Göteborgs universitet.