Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dokument: Möt mister Östavall inför det historiska kvalet: "Det största som har hänt klubben"

Naggen finns inte längre, Erikslund vilar, Byberget är borta och Alby driver flickverksamhet.
Östavalls IF är däremot byklubben från Västra som är bättre än någonsin.
På lördag spelar Sten-Ingvar Fredlunds gäng kval till division III för första gången sedan 1928.

Man kan fråga sig hur?

Hur ett litet samhälle halvvägs till fjällvärldens Vemdalen, mitt ute i ingenstans, kan ha ett A-lag som kan ta steget upp i det nationella seriesystemet?

Svaret beror naturligtvis på vem man frågar.

David Nordberg har fyllt 44 år, har gjort 16 raka säsonger i Östavalls A-lag och har referensramar när han säger:

– Vill du bara ha en faktor, så heter han Sten-Ingvar Fredlund. Det är många som hjälps åt och företagen i byn stöttar, men utan en eldsjäl som Fredlund skulle inte det här gå. Det är han som håller i trådarna.

Jonas Westring är inne på sin andra sejour västraklubben och han konstaterar ur en fotbollstränares perspektiv:

– Det är många som hjälper till och för att det ska funka på ett ställe som Östavall krävs det ett engagemang som håller division II-nivå. Jag tror att Fredlund betyder nästan allt. Jag vill inte fundera på hur många timmar han pratar i telefon ...

– Som tränare i division IV kan du komma till en träning där det bara är sju man på träningen och inga bollar är pumpade. Men det händer inte i Östavall, här är allt så välordnat.

Fredrik Westling är 50-åringen som fungerar som både ordförande och fystränare i Östavall, men medger utan omsvep när frågan pockar på:

– I praktiken är det Fredlund som är ordförande, det är han som är hjärtat och den starke mannen i föreningen. Vi andra runt omkring ser till att han överlever.

Själv är han en man av små ord, mister Östavall.

Sten-Ingvar Fredlund, som formellt bär titeln lagledare, pratar hellre om alla andra än sig själv.

Men att han brinner för byn, för fotbollen och för Östavall går liksom inte att missa.

1987 lämnade han själv ytterbacksplatsen 30 år ung, bara för att två år senare bli ansvarig för föreningens seniorfotboll.

Och det är han fortfarande.

Och det kommer han vara på lördag när klubben inleder kvalet till division III hemma på Skogsvallen när Stöde IF kommer på besök.

En historisk match.

– Östavall är grundat 1928 och det här är det största som har hänt klubben, säger Fredlund och fortsätter:

– Får vi bra väder kan det nog komma runt 300 personer.

Det är ungefär så många som det bor i det lilla samhället i västra Medelpad.

– Men det blir fel att säga att alla som bor här kommer att gå på matchen. För det kommer folk från alla småställen runt omkring och även från Ånge.

Men fotbollssnacket går.

På Gästis, på sågverket, vid macken ...

Precis som inför derbyt mot Ånge IF i fotbollsfyran 2011. Året då Ånge tog steget upp i trean, matchen då publikrekordet på välskötta Skogsvallen flög eller rättare sagt lyfte.

– Då var kassören glad. Det kom 771 personer, det var folk precis över allt och en helikopter flög in med matchbollen ...

Att Östavall föll med 1–0 har Fredlund om inte förträngt så i alla fall förlikat sig med.

För han är, som han säger, lättlurad.

– Jag har ju varit ansvarig för seniorfotbollen sedan -89 och det är ju några år. Men jag tycker att det är skitkul. Visst, det kan vara jobbigt i bland. Det har varit något år i fyran då man gått omkring och varit orolig under hösten, men så säsongen efter har vi varit ett mittenlag igen ...

– Rätt vad det är så vinner vi en match och så är det roligt igen. Man är väl lättlurad.

Förmodligen betyder Fredlund lika mycket för Östavalls IF som Östavalls IF betyder för själva Östavall.

Oavsett serie och oavsett motstånd så är matcherna på Skogsvallen något att samlas runt.

För här är det på riktigt.

Med speaker, med musik i högtalarna, med matchprogram och med försäljning,

När luften har lämnat fotbollen i Byberget, Erikslund, Naggen och har pyspunka i Ånge så är den mer välpumpad än någonsin i Östavall.

– Under sommaren är det inte så mycket annat som händer här och vi har ett antal företag i byn som supportrar oss. De förstår vikten av att ha en levande förening, säger ordföranden Fredrik Westling och fortsätter:

– Det märktes också när vi skulle göra i ordning elljusspåret som vi har. Hade det inte varit för företagarna i bygden hade vi aldrig kunnat ställa det i ordning.

Och så har man Fredlund.

Fredlund och hans högra hand – materialaren Börje Sjögren.

– Vi kallar dem för Humle och Dumle. Jag vet inte hur många timmar de har jobbat tillsammans, säger Westling och fortsätter:

– Efter matcherna på Skogsvallen går Fredlund och trampar tillbaka varje tuva samtidigt som han pratar i mobilen, medan Börje tar hand om tvätten och det ska vara ordning och reda.

Det senare skriver David Nordberg under på.

– Så är det. Kommer vi in för tidigt i omklädningsrummet inför match blir Fredlund och Börje tokiga. Matchställen ska vara upphängda eller vikta och det får inte finnas ett hål på en enda strumpa.

Och allt har ett syfte.

Östavall ligger där det ligger och ingen kan påstå att det är särsklit nära till någonting.

– Nu har vi spelat i division IV i ett antal år och vi tycker att vi har en sund verksamhet med välvilliga sponsorer. Men vi har det geografiska läget emot oss och därför har vi länge jobbat med att försöka göra allt lite bättre runt omkring, säger Fredlund.

Det är inte för intet många spelare som har kommit till klubben har känt sig väl mottagna och sedan väl omhändertagna.

Det var inte för intet som den duktige ukrainaren Yaroslav Voloshin valde att stanna i byn i stället för att resa till hemlandet under sommaren.

– Gemenskapen här är fantastisk och den är svår att förklara. Folk måste nästa prova på att spela här för att förstå. Jag själv har väldigt svårt att hålla mig härifrån, säger David Nordberg.

En förklaring så god som någon till varför spelare kan tänka sig åka 24 mil för att träna.

På lördag kommer en delbetalning när Stöde IF gästar Skogsvallen.

Östavalls IF kvalar till det nationella seriesystemet för första gången i klubbens historia.

– Jag kommer i håg när Östavall la ner sin verksamhet i slutet av 70-talet, under fem års tid hade man bara ungdomslag. Men sedan kom det fram ett P16-lag som blev för gamla, samtidigt som det började komma tillbaka spelare, minns ordförande Fredrik Westling.

Verksamheten fick liv igen.

Och med åren har duktiga tränare passaret i revy i form av Sören Ericson, Örjan Norberg, Kalle Locklund, Jan-Åke Lund, Patrik Nylund och nu Jonas Westring.

Men lagledare Fredlund, han består.

60 år ung i mars.

– Hur länge jag ska hålla på? Det vet jag inte. Jag tänker inte så, säger mister Östavall.

Som om det vore så konstigt.

Han tycker det är skitkul och division III skymtar runt hörnflaggan.

– Vad det skulle innebära? Större utgifter är i första hand det jag tänker på. Men vi har inte pratat ett enda ord om division III, säger Sten-Ingvar Fredlund.

– Skulle vi gå upp så får vi jobba ännu hårdare. Vi har inget val, det måste vi göra. Har vi lyckats ta oss hela vägen till trean så måste vi prova på och spela i serien, tillägger ordföranden Fredrik Westling.

Sagt om Östavalls IF

"Föreningen som sådan har ett bra förhållningssätt till motståndare, domare och publik, man ska trivas när man konmmer till Östavall och folk som kommer dit trivs. Fredlund och klubben gör det fantastiskt bra oavsett vilken division A-laget spelar i. Många klubbar, stora som små, har mycket som de kan ta efter Östavall."

Sören Ericson, assisterande tränare i GIF Sundsvall, i Östavall 2002-03.

"Jag tror ingen annan klubb på den här nivån är närheten av det arrangemang som Östavall har. Det är otroligt proffsigt för att vara på den här nivån. Och alla hjälper liksom till även om Fredlund går i spetsen. Det är en väldigt välskött klubb."

Mattias Nylund, före detta landslagsspelare och nu tränare mellan två jobb, i Östavall 2011.

"Det är förvånansvärt proffsigt. Jag kan jämföra med hur vi har det här i Sundsvall Hockey som är en division I-klubb. Visserligen har vi andra faciliteter här, men Östavall är inte så långt efter vad det gäller andra saker. Jag tror inte spelarna som kommer från trakten förstår hur bra de har det jämfört med hur det är i stadsklubbarna."

Emil Fahlander, forward i Sundsvall Hockey. Mittback i Östavall våren 2016.

Här kan du se Östavall–Stöde i kvalet till fotbollstrean