Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dokument och porträtt av en farfar

Daniel Waluszewski: Med en blick över axeln
Walab Förlag

En av årets mest uppmärksammade böcker är Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Det är en gripande berättelse om faderns väg från nazisternas utrotningsläger till ett nytt liv i Sverige och Södertälje. En bok om ofattbar ondska och det trauma som offren för Förintelsen genomled i sin kamp för att på nytt hitta fotfäste.

När Sundsvallsfödde Daniel Waluszewski följer sin farfar Czeslaws väg från Polen till Sundsvall efter andra världskrigets slut är det i långa stycken en parallell berättelse; ett vittnesmål om grymhet, mänskliga tillkortakommanden, men också kampen att bli förstådd och accepterad i sin nya omgivning.

Czeslaw och hans familj är inte judar. Som polacker hamnar de ändå mitt i krigets korseld. Fadern avrättas av ryssarna, den yngre brodern lyckas lämna Polen men stupar i strid mot nazisterna på den franska sidan, den äldre brodern, mamman och två systrar överlever kriget i Polen men är djupt märkta av upplevelserna. Czeslaw kommer till Malmö som krigsflykting i juni 1945.

Författaren bygger sin berättelse på farfars knapphändiga information, men framförallt på de handlingar han hittar i svenska arkiv. Riksarkivet, Statens utlänningskommission, och inte minst Säpos akter. I romanens form – och med författarens rätt till gestaltning, gissar jag - låter han det som syns i arkivhandlingarna bli en berättelse i kött och blod med mycket kärlek.

Czeslaws väg till Sundsvall går via de utlänningsläger som upprättats bland annat i Hälsingland. Under tiden här skapar den unge mannen målmedvetet svenska kontakter samtidigt som han hela tiden letar efter ett arbete för att kunna etablera ett nytt liv. Den framtiden finns på SCA där han kommer att arbeta på forskningslaboratoriet och senare på marknadsavdelningen.

Lika mycket som det är en berättelse om vägen in i det nya landet så är det en traumatisk berättelse om koncentrationslägrets fasor och de mardrömmar som rider Czeslaw. Författaren varvar bilderna från Sverige med minnena från Auschwitz och andra läger. Det görs på ett sätt som hela tiden för berättelsen framåt.

En särskild plåga är svårigheten att få ett svenskt medborgarskap. Han lär sig språket, han tar del i det svenska samhället, han gifter sig med en svensk kvinna – men bekräftelsen på att han formellt upptagits i gemenskapen dröjer. Och akten hos säkerhetspolisen växer, för det är där det sitter.

Som polsk krigsflykting med fortsatta kontakter med det land som kommunisterna nu tagit över – och där delar av hans familj fortfarande lever - ses han som en säkerhetsrisk. Det är ett fascinerande material som författaren redovisar: förhör, resonemang inom säkerhetspolisen, rapporter om bevakning och angiveri.

Det är knappast någon bild av en spion som framträder. Däremot en person tog en del risker när det gällde att göra livet något lättare för den del av familjen som var kvar i Polen genom den typ av varusmuggling som uppenbarligen var vanlig när det gällde Östeuropa.

Czeslaw Waluszewski tecknade aldrig ned sina minnen. Barnbarnet Daniel har gjort det i romanens form med ett dokumentärt underlag som utgångspunkt. Av det har blivit en bild av en del av vår svenska efterkrigstid och ett kärleksfullt porträtt av farfar.