Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dokument: Så blev Zäta superstjärna

Två år gammal fick han ett par skridskor i julklapp av pappa Göran och mamma Ulla.
Kärleken var omedelbar och framgångssagan hade tagit sin början.
Här får du den från början till slut.
Från tiden som talangfull men \"för liten\" junior till den magiska onsdagskvällen då Henrik Zetterberg fick lyfta Lord Stanleys mytomspunna buckla.

Wayne Gretzky, Peter Forsberg och Robert Carlsson.
En 18 år gammal Henrik Zetterberg avslöjar vilka som är hans tre idoler när ST-sport möter honom på Timrå gymnasieskola.
Anledningen till besöket är en reportageserie som publicerades under det förra decenniets sista år: \"Stjärna 2000\", om framtidslöftena som tippades slå igenom på andra sidan millennieskiftet.
Där fick läsarna möta ett gäng lovande idrottare, som brottaren Johan Isoletho, bågskyttetvillingarna Mattias och Niklas Eriksson och fotbollsspelaren Mattias Nylund.
I dag står det klart att Henrik Zetterberg var den av de totalt 18 talangerna som kom längst och verkligen blev en riktigt stor idrottsstjärna.
Men då var han själv inte alls säker på att han ens skulle kunna livnära sig på hockeyn.
Jag har inte tänkt så mycket på framtiden. Visst vore det underbart att få spela hockey på heltid, men det kan hända så otroligt mycket på vägen, sa Zäta.
Det mesta i hans liv kretsade dock kring hockeyn redan då.
En vanlig vecka körde han fyra träningspass med A-laget, två A-lagsmatcher, ett ispass på hockeygymnasiet och tre styrkepass.
Förut körde jag lite själv på dagarna. Men då fick jag en tillsägelse av Peo och \"Nubben\" att ta det lugnare, berättade unge Zetterberg.
Träningsvilligheten har det aldrig varit något fel på men det är kanske inte så konstigt. Redan som liten var nämligen hockeyn det roligaste Henrik Zetterberg visste.
När han var två år gammal fick han sina första par skridskor i julklapp av mamma Ulla och pappa Göran. Sedan var han fast.
Det var ett par skenor som man knöt fast på skorna och de åkte jag med på en plan som vi spolade upp bakom huset, berättade Zäta i den där \"Idrottsstjärna på 2000-talet\"-artikeln.
Senare var det på uterinken nere på NSK i Bommen som den största delen av fritiden tillbringades.
Han åkte så mycket så han knappt hade tid att äta mat, har pappa Göran berättat.
Att killen som senare skulle bli Zäta med hela svenska folket hade en speciell talang märktes tidigt.
Urban Åberg, som tränade Zetterberg då han var sju till 14 år, såg det redan under hans första träning:
När de andra försökte hitta balansen på isen genom att stå på knäna, åkte Henrik omkring som om en annan var ute och gick. Han hade en otrolig balans redan från början.
Henrik Zetterberg var så gott som alltid dominant i pojklagsmatcherna för moderklubben Njurunda SK. Där spelade han tills han gick i nian och började pendla norrut för spel och träningar med Timrå IK:s A-pojkar och B-juniorer.
Året därefter flyttade han över kommungränsen för att börja på hockeygymnasiet och studera på barn- och fritidslinjen.
När ST träffar honom på skolan i februari 1999 är han inne på sitt tredje år.
Och även om han själv är osäker på om han ska kunna leva på hockeyn fanns det andra som redan då är säkra på att han skulle kunna göra det.
Dåvarande Timråtränaren Peo Larsson till exempel.
Redan första året på hockeygym fick Zäta spela med A-juniorerna och han gjorde även sina första träningar med A-laget. Säsongen därpå fick han som 17-åring spela sina första seniormatcher.
Henrik har en exceptionell spelbegåvning, det såg man direkt. När han kom upp i A-laget var han lite tunn, men spelet hade han på en gång, berättar Peo Larsson.
Timrå IK lade upp en treårsplan för sitt superlöfte.
År ett sa vi att han skulle få spela tio matcher med A-laget och att han skulle spela så mycket som möjligt med juniorerna. Han var inte riktigt nöjd med det själv. Men han spelade tiotolv A-lagsmatcher, säger Larsson.
Det andra året skulle han få spela alla fem mot fem-byten med sin kedja. Om det gick bra skulle han få gå in och spela i power play och box play år tre. Det gick som på räls för Zäta. Han gjorde jätteframsteg år för år och det var viktigt att inget steg i utvecklingen hoppades över. Allt gjordes grundligt.
Det behövs kanske inte sägas att Henrik Zetterberg fick spela i både power play och box play under det där tredje året, säsongen 19992000.
Det var då han riktigt blommade ut, året då vi gick upp.
Faktum är att Zäta var en av de viktigaste spelarna i det lag som såg till att Timrå IK återigen tog steget upp i Elitserien. Med sina 14 poäng (10+4) på tio matcher vann han Kvalseriens poängliga tillsammans med Linköpings Ulf Söderström.
Man brukar säga att en spelare inte gör något lag, men han var fantastiskt duktig och gjorde flera matchavgörande mål för oss. Han var också oerhört motiverad, var alltid bra på alla träningar. Som tränare var det bara att tacka och ta emot. Han gick i bräschen fastän han tillhörde de yngre i laget, säger Peo Larsson.
Bara några månader in på det nya decenniet hade en nu 19-årig Henrik Zetterberg (på väg mot 20) visat sig vara på god väg att bli en \"Idrottsstjärna på 2000-talet\".
Annat var det några år tidigare.
Visst bedömdes han som talangfull, men omdömena handlade lika ofta om att han var för liten. När ungdoms-OS avgjordes i Sundsvall fick Zäta träna med tvillingarna Sedin och de andra svenskarna, men någon plats i laget hade han inte. I junior-VM 1999 ställdes han, i och för sig ett år \"för ung\", utanför truppen.
I tonåren växte alla utom jag. Jag var visserligen med i tv-pucken, men första året rök nyckelbenet och jag kunde inte spela alls och andra året kan jag väl inte påstå att det gick särskilt bra heller. Jag var ingen stjärna på något sätt, har Zetterberg sagt om de tidiga tonåren.
Inte heller draften (när NHL-klubbarna tingar talanger världen över) tydde på att Njurundasonen var en blivande superstjärna i NHL. Han gick i den sjunde rundan, som 210 totalt, 1999.
Zäta själv hade inte ens någon koll på att han blev tingad av Detroit. Han befann sig på en semester på Cypern med några kompisar, då klubbens europascout Håkan Andersson ringde och berättade att han blivit draftad.
I början av år 2000 var han mer prioriterad av Detroit.
I mars kom klubbens assisterande general manager Jim Nill på besök till Timrå. För ST berättade Nill hur han sett Zetterberg i en turnering i Finland året innan.
Vi var inte fokuserade på honom när vi kom dit, men så fort han hade pucken så hände någonting. Så vi ändrade oss.
Han är högt prioriterad av oss. Vi har många äldre spelare i vårt lag och behöver nya stjärnor som Henrik.
Zäta själv tog dock Detroits intresse med ro:
Det känns lite långt ifrån just nu, fast naturligtvis skulle det vara roligt om det hände...

Publiken i Timrå Isstadion är euforisk.
Det är den 20 september år 2000 och nykomlingen Timrå har precis besegrat regerande mästarna Djurgården i seriepremiären med 32 bara 19 sekunder in på förlängningen.
Vem som avgjorde?
Henrik Zetterberg, så klart.
Veckorna innan har han fått göra debut i Tre Kronor under Ceska Pojistovna Cup, utan att ens ha spelat en enda elitseriematch.
Och säsongen 20002001 fortsätter i samma anda.
På sin 20-årsdag, den 9 oktober, blir han säsongens första kandidat till Årets Rookie i Elitserien och senare utses han också till årets nykomling i Elitserien, bland annat i konkurrens med tidigare idolen Robert Carlsson.
I december utses Henrik Zetterberg som sjätte hockeyspelaren genom tiderna som vinnare av ST-pokalen, som delas ut till Medelpads främste idrottare.
Zäta var Timrås bäste spelare under comebackåret och fick även kröna säsongen med en VM-debut.
Det internationella genombrottet lät dock vänta på sig några månader ytterligare, till hösten 2001.
Timrå inledde serien tungt och Zäta hade, trots bra spel, endast gjort två mål på de 17 matcher som spelats innan Sweden Hockey Games i november.
Väl där lossnade det rejält.
Avslutningsmatchen mot Finland är en svensk klassiker.
\"En patenterad Zetterbergare, ett solomål över hela plan och ytterligare två fullträffar. Zäta gick inte att stoppa då han vann Sweden Hockey Games åt Tre Kronor\".
Så löd ingressen till ST:s artikel om matchen i tidningen dagen efter.
På läktaren i Globen under den där oförglömliga matchen satt Detroits general manager Ken Holland. Efteråt satte sig Zetterberg i en bil tillsammans med honom och scouten Håkan Andersson för att äta middag på Arlanda.
Det var ett hyfsat förstasteg in i Detroit. Jag visste inte att han satt där just den matchen. Ken sa att om jag fortsatte spela på samma sätt skulle de snart plocka över mig.
Det skedde redan till efterföljande säsong.
Då hade Zetterberg också, som en av tre elitseriespelare, varit med i OS i Salt Lake City.
Zäta gjorde en bra turnering Vitrysslandsdebaclet och medaljmissen till trots. Njurundaprodukten kunde dessutom trösta sig med att ha varit med om att rädda kvar Timrå i högsta serien, och så tilldelades han Guldpucken, som Sveriges bästa ishockeyspelare.
I maj 2002 var han på plats i USA och Detroit för att skriva på det där NHL-kontraktet med anrika Detroit Red Wings. Klubben var då på väg mot sin andra raka Stanley Cup-titel, och Zäta och Niklas Kronwall leddes ner till omklädningsrummet efter en av vinsterna i semifinalserien mot Colorado för att träffa sina blivande lagkompisar.
För Detroit Free Press berättade Zetterberg nyligen att han och Kronwall kände sig obekväma. Henrik Zetterberg hade kostym på sig, och kände sig som en idiot.
Vem har kostym på sig under en hockeymatch?
Så vidare bekväm var han inte heller när han skulle möta pressen. Som klubbens top prospect var intresset stort.
Så många mikrofoner har jag inte aldrig sett framför näsan förut. Det var också det jag var mest nervös över, men det gick faktiskt ganska bra.
Zetterberg har väl aldrig varit överförtjust i den uppmärksamhet som hans hockeyspelande fört med sig. Han söker inte den där uppmärksamheten, men säger sig samtidigt inte ha någonting emot den. Den kommer med jobbet.
När han i oktober 2002 spelar sin första NHL-match ligger dock inte fokus i första hand på forwardsdebutanten från Sverige. Som står för en assist i 20-matchen borta mot San Jose, men som inte nöjd efteråt.
Det blev en hackig match och jag gjorde ju bara två byten i fem mot fem under första perioden. Jag borde ha varit lite bättre!
Zäta är lite väl självkritisk. I Detroit anar man redan att man har en blivande stjärna i laget.
Han är en av de bästa rookies jag spelat med och han kommer att vara en av våra bästa forwards, sa Sergei Fedorov redan under försäsongen.
I samband med Zätas första NHL-mål, borta mot Anaheim i säsongens tredje match, fortsatte lagkompisen Brett Hull med lovorden:
Jag vet inte hur han bär sig åt. Han är liten och tunn och mindre än de flesta, men han kommer oftast ut från sarghörnorna med pucken och kan ge oss andra en bra passning.
Första året i NHL blev en succé för Henrik Zetterberg, som även här var en av kandidaterna till Årets rookie, dock utan att vinna denna gång. Lagmässigt var dock säsongen ingen höjdare. De regerande mästarna åkte ut redan i första slutspelsrundan.
Säsong två i Detroit blev inte så mycket bättre resultatmässigt och Zetterberg missade en del av säsongen då han fick vadbenet avslaget.

Konungens återkomst, 20, Zetterberg.
Lock-outen är ett faktum och Timråfansens favorit hälsas välkommen tillbaka, nu till Sydkraft Arena, med en maffig tifoflagga som dras upp över ståplats inför nedsläpp.
Zäta tackar med att vara bäst på plan, göra ett mål och en assist i 43-vinsten mot Brynäs i hemmapremiären. Innan säsongen är över har han gjort ytterligare 48 poäng och vinner Elitseriens poängliga.
Men klubblagssäsongen slutar även nu i besvikelse, då Timrå IK åker ut i kvarten mot Djurgården.
Henrik Zetterbergs enda guldmedalj så här långt är ett JEM-guld från 1998. Elaka tungor säger att han inte är någon vinnare.
En stämpel som suddas bort helt följande säsong.
Med sekunder kvar av OS-finalen i Turin slänger sig Zäta och täcker ett finsk skott.
Jag ställde mig upp och såg på matchklockan när pucken gled ut över blålinjen. Jag tittade mot båset och såg att alla började hoppa. Det var helt otroligt, har Zetterberg berättat om sekunderna innan det svenska OS-guldet och hans egna första stora titel var ett faktum.
Senare på våren efter att Detroit ännu en gång åkt ur slutspelet \"för tidigt\" kom nästa stora triumf och titel, då Tre Kronor spelade hem VM-guldet i Riga.
I NHL blev det till att vänta ytterligare på det stora lyftet för de röda vingarna.
Inte förrän förra säsongen lyckades laget från Hockeytown nå riktigt långt, då hans Red Wings gick till semifinal, för att sedan åka ut mot blivande mästarna Anaheim (med Ångesonen Samuel Påhlsson i en bärande roll).
Under hans första år i klubben har Detroit påbörjat en generationsväxling och det börjar stå klart att Henrik Zetterberg är den som ska fylla ut tomrummet efter ikonen Steve Yzerman.
En som är övertygad om Zätas storhet är självaste Wayne Gretzky.
Han får inte tillräckligt beröm för den stjärna han är. För han tillhör verkligen den kategorin spelare, säger legendaren efter att hans Phoenix förlorat mot Detroit i februari 2007.
Nu, ett år senare, kan Henrik Zetterberg se tillbaka på sin bästa säsong någonsin och nu får han dessutom allt det där berömmet.
I höstas noterades ett nytt klubbrekord, då han gjorde poäng i 17 matcher i rad. Under slutspelet har han passerat storheterna Steve Yzerman och Sergej Fedorov som Detroits bäste poänggörare i ett och samma slutspel. Han har också nominerats till utmärkelsen som säsongens bäste defensive forward i hela NHL.
Natten mot i går kröntes den fantastiska säsongen med det största en spelare kan vara med om i sitt klubblag en seger i Stanley Cup.
Och det var han själv som avgjorde finalserien mot Pittsburgh.
Dessutom fick han Conn Smythe Trophy, som går till slutspelets mest värdefulla spelare, och vann slutspelets poängliga.
Henrik Zetterberg tillhör nu den exklusiva skara av spelare som vunnit OS- och VM-guld såväl som Stanley Cup.
Allt detta hade inte ens den tidigare tränaren Peo Larsson förutspått.
Att han skulle bli bra var det ingen tvekan om. Nu är han en av toppspelarna i världen och jag skulle vilja säga att han är den absolut bäste svenske spelaren. Att han skulle bli sååå fantastiskt bra var svårt att tro, säger Larsson redan dagarna innan Stanley cup-avgörandet.
Nej, Zäta är inte längre vilken stjärna som helst.
Han är en av Sveriges främsta idrottare alla kategorier, en av världens bästa ishockeyspelare och Medelpads kanske största kändis.
Henrik Zetterberg är numera en Superstjärna på 2000-talet.

Zätas karriär år för år
1997/98: Gör debut i Timrås A-lag. Bokförs för 16 matcher, ett mål och två assist i division I.
Tar guld i junior-EM.
1998/99: Är ordinarie i Timrås A-lag. Spelar 37 matcher och gör 28 poäng (15+13).
1999/00: Tar steget upp i Elitserien med Timrå IK. Gör totalt 34 poäng (20+14) på 42 matcher. Vinner poängligan i kvalserien. Spelar JVM i Västerbotten.
2000/01: Gör landslagsdebut och VM-debut (brons). Är Timrås mest tongivande spelare under comebackåret i Elitserien och blir vald till Årets rookie. Spelar 47 matcher för TIK och gör 46 poäng (15+31).
2001/02: Står för osannolika fyra mål mot Finland i Sweden Hockey Games. Gör OS-debut i Salt Lake City. Tar ännu ett VM-brons. Tilldelas Guldpucken. Gör 32 poäng (10+22) på 48 matcher för TIK i grundserien, samt ytterligare 12 (7+5) på åtta kvalseriematcher.
2002/03: Är en av kandidaterna till titeln som årets rookie i NHL. Kommer med i NHL All-Rookie Team. Spelar 79 matcher för Detroit och gör 44 poäng (22+22). Avslutar säsongen med ett VM-silver.
2003/04: Spelar World cup, där Sverige åker ut i kvarten mot Tjeckien. Spelar 61 matcher för Detroit och gör 43 poäng (15+28). Är borta från spel ett längre tag efter att han får vadbenet avslaget i en match mot Vancouver i början november.
2004/05: Vinner Elitseriens poängliga när han gör 50 poäng (19+31) på 50 matcher för Timrå. Spelar sitt första slutspel med klubben och åker ut i kvarten mot Djurgården.
2005/06: Tar OS-guld och VM-guld. Gör 85 poäng (39+46) på 77 matcher för Detroit.
2006/07: Tas ut till NHL:s All Star-match, men tvingas tacka nej på grund av en handledsskada som nu stört honom i två år. Spelar 63 matcher för Detroit och gör 68 poäng (33+35). Missar flera NHL-matcher på grund av ryggproblem.
2007/08: Vinner Stanley cup och får Conn Smythe Trophy, som slutspelets mest värdefulle spelare. Vinner slutspelets poängliga, sätter flera klubbrekord, nomineras till Selke Trophy, tas ut till NHL:s All Star-match (tackar nej på grund av ryggbesvär). Gör 92 poäng (43+49) för Detroit på 75 grundseriematcher och ytterligare 27 (13+14) på 22 slutspelsmatcher.

Källor: ST-arkiv, Sportmagasinet, Peo Larsson, www.swehockey.se, www.henrikzetterberg.com, m.fl.